Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Project

INSPIRE

1 april 2025 - 31 maart 2026

vrouw hoest in haar hand, inspire project hva

Longziekten zoals COPD hebben veel invloed op het dagelijks leven. Patiënten ervaren vaak benauwdheid, weinig uithoudingsvermogen, benauwdheid en angst om te bewegen. Een blended beweeginterventie – een combinatie van begeleiding in de praktijk en ondersteuning via eHealth – kan helpen om het zelfmanagement van deze patiënten te versterken. Het doel van het INSPIRE-project is om samen met fysio- en oefentherapeuten een blended care programma te ontwikkelen voor mensen met COPD.

Bewegen is erg belangrijk voor mensen met COPD – niet alleen tijdens de revalidatie, maar juist ook daarna. Toch vinden veel patiënten het moeilijk om actief te blijven na het afronden van de longrevalidatie. Hun beweegpatroon wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals motivatie, contact met zorgverleners, dagelijkse routine en psychische drempels zoals angst voor benauwdheid.

Om het dagelijks bewegen vol te houden, hebben COPD-patiënten goede zelfmanagementvaardigheden nodig. Fysio-oefentherapeuten spelen hierbij een belangrijke rol: zij kunnen COPD-patiënten deze vaardigheden aanleren en hen erbij ondersteunen. In dit project onderzoeken we samen met zorgverleners en patiënten hoe we een interventie kunnen ontwikkelen die het zelfmanagement rond bewegen versterkt. Zo willen we mensen met COPD helpen om ook na hun revalidatie actief te blijven.

Met dit onderzoek geven we fysiotherapeuten en oefentherapeuten kennis en praktische handvatten om het zelfmanagement van COPD-patiënten te ondersteunen.
Paul Keessen, onderzoeker HvA

Paul Keessen

Projectleider

Werkwijze

Het project bestaat uit 3 werkpakketten:

Werkpakket 1 – Wat is er nodig voor blended care?

We interviewen patiënten en fysio- en oefentherapeuten over het gebruik van digitale hulpmiddelen bij het behandelen van COPD. We onderzoeken wat zij nodig hebben om blended care effectief in te zetten bij het ondersteunen van het zelfmanagement.

Werkpakket 2 – Ontwikkelen van de interventie

Op basis van de uitkomsten uit werkpakket 1 ontwikkelen we met behulp van de Patient Journey App een blended care interventie. Dit doen we samen met therapeuten en patiënten tijdens co-creatiesessies en focusgroepen. Zo zorgen we ervoor dat de interventie goed aansluit bij de praktijk en bruikbaar is voor iedereen.  

Werkpakket 3 – Testen in de praktijk

In dit deel van het project voeren we een pilotstudie uit. We toetsen de ontwikkelde blended care interventie op haalbaarheid en voorlopige effectiviteit.

Maatschappelijke impact

Na longrevalidatie wordt 20% van de COPD-patiënten vanwege een longaanval opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Met dit onderzoek willen we het zelfmanagement van COPD-patiënten verbeteren door duurzame gedragsverandering te bevorderen en ondersteuning te bieden in de thuissituatie met behulp van digitale hulpmiddelen. Dit leidt hopelijk tot een betere gezondheid, een hogere kwaliteit van leven en minder ziekenhuisopnames.

Link met onderwijs

In alle werkpakketten betrekken we studenten. Studenten van de leerroute IPZ, de opleiding Fysiotherapie, de master Health Informatics, de master Bewegingswetenschappen, en de master Cardiorespiratoire Fysiotherapie ondersteunen het onderzoek tijdens interviews, focusgroepen en co-creatiesessies. Alle bevindingen uit dit onderzoek verwerken we in de curricula van de verschillende opleidingen.

Verwachte resultaten/producten

  • Een blended care interventie voor fysio- en oefentherapeuten die het zelfmanagement rond bewegen ondersteunt bij COPD-patiënten.
  • Nieuwe inzichten in het gebruik van blended care bij COPD-patiënten.
  • Twee wetenschappelijke artikelen over blended care bij COPD-patiënten.
  • Een scholing voor therapeuten, gericht op het stimuleren van het zelfmanagement van COPD-patiënten.

Projectteam HvA

  • Paul Keessen, projectleider
  • Aline Broekema, uitvoerend onderzoeker
  • Bianca Balogh-ten Rouwelaar, projectcoördinator
  • Daniël Bossen, associate lector eHealth en Beweeggedrag
  • Bart Visser, lector Oefentherapie - Dagelijks Bewegen!

Externe partners

  • Longfonds
  • Master Health informatics, Amsterdam UMC
  • Master Cardiorespiratoire Fysiotherapie, Hogeschool Utrecht
  • Chronische Zorgnet
  • Faculteit der Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit
  • Merem Medische Revalidatie
  • Vereniging van Oefentherapeuten Cesar Mensendieck
  • Centrum voor Fysiotherapie en Fysiotraining Amsterdam
  • Alliantie Fysiotherapie Zaanstreek en waterland

Lectoraat Oefentherapie - Dagelijks Bewegen!

Dit project valt onder het lectoraat Oefentherapie - Dagelijks Bewegen! Meer weten?

Bezoek website lectoraat Oefentherapie - Dagelijks Bewegen!