Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Project

Urban Justice in Amsterdam’s Red Light District

15 januari 2025 - 16 januari 2026

De Amsterdamse Wallen in de avond.

Het project Urban Justice in Amsterdam’s Red Light District ontwikkelt een praktisch instrument om rechtvaardigheid centraal te stellen in stedelijke ontwikkelingsprocessen. Het Amsterdamse Wallengebied wordt gebruikt als testcasus. Hier wordt het instrument gecreëerd in samenwerking met verschillende belanghebbenden, waaronder beleidsmakers, ontwerpers, sekswerkers, andere ondernemers en buurtbewoners. Het resultaat: een prototype dat breder toepasbaar is in stedelijke transformaties.

Aanleiding

Met de toenemende druk op stedelijke ruimtes wordt rechtvaardigheid in participatieprocessen steeds belangrijker. In de Wallen staan verschillende belangen – van bewoners tot ondernemers en sekswerkers – vaak lijnrecht tegenover elkaar. Tegelijkertijd voelen veel betrokkenen zich niet gehoord in besluitvorming. Dit project speelt in op de groeiende behoefte aan tools die professionals ondersteunen bij het omgaan met conflicten en het versterken van gemarginaliseerde stemmen. Door rechtvaardigheid te integreren in stedelijke ontwikkelingsprocessen dragen we bij aan eerlijkere en inclusievere steden.

Onderzoeksvraag

How can urban professionals like planners, policy makers and designers integrate justice perspectives into participation processes, in order to balance conflicting interests in urban development projects?

Doel van het project

Het ontwikkelen van een instrument dat stedelijke professionals helpt rechtvaardigheid praktisch toepasbaar te maken in participatieprocessen, met als focus het balanceren van conflicterende belangen.

Onderzoeksmethode

Het project combineert onderzoek en cocreatie. We analyseren bestaande methodieken en voeren interviews met stakeholders in de Wallen. Samen met lokale betrokkenen zoals beleidsmakers, bewoners en ondernemers, ontwikkelen en testen we een prototype van het instrument. Door iteratief te werken en alle betrokkenen nauw te betrekken, streven we naar een praktisch toepasbare tool die rechtvaardigheid integreert in participatieprocessen.

Verwachte resultaat

Aan het eind van het project presenteren we een prototype van een rechtvaardigheidsinstrument dat kan worden aangepast aan andere stedelijke contexten. Dit instrument helpt professionals conflicterende belangen te balanceren en participatie inclusiever te maken. Daarnaast worden inzichten en ervaringen gedeeld in een toegankelijk handboek, publicaties en lezingen, waarmee we een brede impact binnen zowel de praktijk als het onderwijs verwachten.

In het Wallengebied zijn verschillende belangen soms lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Het zou een mooie uitkomst zijn als dit project een bijdrage kan leveren aan rechtvaardige en inclusieve oplossingen. Daar kunnen andere gebieden dan weer van leren.

Marthe Singelenberg

Senior onderzoeker

Maatschappelijke impact

Het project bevordert inclusieve besluitvorming door gemarginaliseerde stemmen een grotere rol te geven in stedelijke ontwikkelingsprocessen. Het instrument biedt beleidsmakers en ontwerpers praktische handvatten om conflicterende belangen te verenigen, waardoor stedelijke transformaties rechtvaardiger en effectiever worden. Dit draagt bij aan de sociale cohesie en leefbaarheid van diverse stedelijke gebieden.

Doorwerking in onderwijs en onderzoek

De inzichten uit het project worden geïntegreerd in onderwijsprogramma’s zoals het Bestuurskundevak De Rechtvaardige Stad en de Master Urban Management. Studenten leren hoe ze rechtvaardigheid praktisch kunnen toepassen in stedelijke vraagstukken. Daarnaast draagt het project bij aan onderzoek naar participatie en rechtvaardigheid, met publicaties in academische en professionele tijdschriften. Hierdoor wordt het instrument niet alleen een praktische tool, maar ook een waardevolle bron voor kennisontwikkeling en onderwijsinnovatie. 

Onderzoeksteam

Betrokken vanuit de HvA

Externe partners

Subsidieverstrekker

Regieorgaan SIA