Samen Verhuizen: ondersteuning voor dak- en thuislozen van straat naar woning
1 september 2024 - 31 december 2025

Verhuizen is een belangrijke levensgebeurtenis. Helemaal als iemand dak- of thuisloos is en de verhuizing betekent dat iemand van de straat of een opvang naar een zelfstandige of omslagwoning gaat. Een betrokken netwerk (bijv. naasten, vrienden, ervaringsdeskundigen, buren, maatjes, persoonlijk begeleiders, de wijkconsulent, jobcoach, psycholoog of de huisarts) is daarom met name tijdens deze periode erg belangrijk. In dit onderzoek wordt samen met onder andere Inholland, het Leger des Heils en HVO Querido gekeken hoe tijdens de verhuizing de aandacht voor het betrekken van het netwerk versterkt kan worden.
Aanleiding
Dit ontwikkelproject is een vervolg op het onderzoek ‘Social Network First?’ waarin is gekeken hoe netwerkondersteuning ingezet kan worden bij dak- en thuisloze mensen. Het inzetten van netwerkondersteuning voor deze doelgroep is niet gemakkelijk, maar heeft wel degelijk effect. Het vereist simpelweg geduld en een waardering voor kleine stappen die op lange termijn vruchten afwerpen. Daarnaast werd duidelijk dat het opgebouwde en betrokken netwerk in de praktijk vaak verloren gaat bij verhuismomenten, wanneer de ondersteuning wordt overgedragen naar een ander team of organisatie. In dit vervolgonderzoek ligt de nadruk daarom met name op deze momenten.
Samen Verhuizen
In dit vervolgproject gaan we zoeken naar manieren om zowel het informele als het formele netwerk van een client te verstevigen. Het uitgangspunt is: welke mensen zijn (momenteel) belangrijk in het leven van deze persoon? We richten ons daarbij in het bijzonder op de formele partijen uit de verschillende domeinen (zorg, medisch en sociaal) en hoe we deze bij verhuismomenten kunnen betrekken.
Methode
In het najaar van 2024 zijn we gestart met een verkenningsfase die bestaat uit deskresearch en het voeren van gesprekken met betrokkenen. Vanaf februari 2025 is gestart met het organiseren van bijeenkomsten om de resultaten en ideeën uit de verkenningsfase voor te leggen voor feedback. Vervolgens worden het beste concrete idee uitgewerkt. De planning is in de zomer met de test- en evaluatiefase te beginnen waarbij enkele reflectiemomenten georganiseerd worden.
We delen onze ervaringen in het najaar van 2025 aan andere zorg- en welzijn aanbieders zowel binnen als buiten Amsterdam. Onder andere op het Congres en Kennisfestival Dakloos in Nederland op 27 november in Den Bosch.

Financiering
Dit project wordt gefinancierd vanuit subsidiegelden van het ministerie VWS in het kader van het programma Samenwerking Zorg en Sociaal Domein.
Meer weten over het onderzoek?
Neem contact op met Meta de Lange