Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Project

Simulatieonderwijs ter ondersteuning van Verpleegkunde stages

1 oktober 2024 - 30 september 2025

Simulatieonderwijs Verpleegkunde HvA ziekenhuisbed met pop

De zorgsector kampt met personeelstekorten en steeds complexere zorgvragen. Dit vraagt om innovatieve manieren om verpleegkundigen op te leiden. Het projectteam onderzoekt in hoeverre simulatieonderwijs studenten Verpleegkunde helpt bij het toepassen van geleerde vaardigheden in de praktijk. We kijken naar de invloed van deze onderwijsmethode op hun motivatie, zelfvertrouwen en vaardigheden tijdens de voorbereiding en uitvoering van stages.

Traditionele stages zijn waardevol, maar studenten Verpleegkunde ervaren vaak een kloof tussen theorie en praktijk. Dit kan onzekerheid veroorzaken, waardoor ze minder effectief leren en minder goed voorbereid aan hun stage beginnen. Simulatieonderwijs biedt een oplossing door studenten in een veilige omgeving realistische situaties te laten oefenen. Zo ontwikkelen ze zowel vaardigheden als zelfvertrouwen.

Jonathan Leegwater (docent ROC):

"Sterke verpleegkundigen groeien in een omgeving waar ze kunnen oefenen, fouten durven te maken en daarvan leren. Simulatieonderwijs geeft studenten die veilige ruimte, zodat ze met zelfvertrouwen en vakmanschap de praktijk instappen."

Werkwijze

We doen kleinschalig en duurzaam onderzoek naar hoe simulatieonderwijs kan helpen om praktijkvaardigheden te verbeteren. We meten kennis, motivatie en zelfvertrouwen op drie momenten: vóór het simulatieonderwijs, erna, en halverwege de stage. Daarnaast interviewen we praktijkopleiders die niet weten welke studenten welk onderwijs hebben gevolgd. Ook organiseren we een focusgroep met studenten en vergelijken we de resultaten van een simulatiegroep en een controlegroep in het mbo en hbo.

Maatschappelijke impact

Dit project draagt bij aan beter voorbereide studenten en helpt de druk op de zorg te verlagen. Door meer inzicht te krijgen in hoe studenten leren en gemotiveerd blijven, versterken we het onderwijs én het welzijn van studenten. De resultaten helpen bij het opnieuw vormgeven van de balans tussen stage en simulatieonderwijs, en bieden praktische handvatten voor beleid en de dagelijkse praktijk.

Verwachte resultaten

Wij verwachten met dit onderzoek aan te tonen dat simulatieonderwijs studenten verpleegkunde beter voorbereidt op hun stage. Een belangrijke uitkomst is dat deelnemers met meer zelfvertrouwen aan hun stage beginnen. Dit vermindert stress, waardoor zij sneller leren en zelfstandiger handelen. Zo verloopt de overgang van theorie naar praktijk soepeler en neemt het leerrendement toe.

Daarnaast verwachten we dat studenten door simulatieonderwijs beter voorbereid en minder afhankelijk zijn van begeleiding op de stageplek. Stagebegeleiders kunnen zich daardoor meer richten op verdiepende leerdoelen in plaats van op basale instructies.

Door inzicht te krijgen in de optimale balans tussen stage en simulatieonderwijs, kunnen opleidingen Verpleegkunde in het mbo en hbo hun curriculum efficiënter inrichten. Daarnaast stimuleert dit project onderwijsinnovatie en draagt het bij aan de ontwikkeling van nieuwe leermethoden die beter aansluiten op de praktijk.

Betrokken lectoraten

Projectteam

  • Hans Smit, docent Verpleegkunde HvA
  • Anne Ausema, programmacoördinator Buitenschoolsleren Verpleegkunde

Externe partners

Lectoraat Geïntegreerde Complexe Zorg

Dit project valt onder het lectoraat Geïntegreerde Complexe Zorg. Meer weten?

Bezoek website lectoraat Geïntegreerde Complexe Zorg