Mbo-student in Actie naar Plantaardig voedsel (MAP)
1 januari 2024 - 31 december 2025
Hoe maken jongeren van 16-20 jaar voedselkeuzes, en wat drijft hen? Het project ‘Mbo-student in Actie naar Plantaardig voedsel’ onderzoekt dit en ontwikkelt interventies die mbo-studenten motiveren tot duurzame en gezonde keuzes.
Jongeren met een praktische opleiding ontwikkelen minder gezonde en duurzame eetgewoontes dan theoretisch opgeleide jongeren. Veel interventies richten zich op scholen, omdat die een afgebakende voedselomgeving bieden. Het effect op lange termijn is echter vaak onduidelijk. Het project onderzoekt hoe mbo’ers gezonde en duurzame voedselkeuzes ervaren, wat hen motiveert en welke aanpak juist weerstand oproept, met een focus op plantaardig voedsel als sleutel tot gezondheid en duurzaamheid.
Er is nog relatief weinig kennis over hoe jongvolwassenen plantaardige voedselkeuzes maken. In dit project dagen we mbo-studenten uit om dit vraagstuk te onderzoeken en zelf met oplossingen te komen.
Martinette Streppel
hogeschool hoofddocent Onderzoek
Doel
Het onderzoeken van het voedselkeuzegedrag van mbo’ers tussen de 16-20 jaar. Het projectteam ontwerpt in co-creatie met mbo’ers interventies die op de doelgroep aansluiten en plantaardig voedselkeuzegedrag stimuleren.
Werkwijze
Tijdens het 2-jarige onderzoek doorloopt het projectteam 6 fasen van actieonderzoek, opgedeeld in 2 cycli.
- Cyclus 1: bestaat uit een aanloop- en oriëntatiefase en het diagnosticeren van de huidige situatie (WP1: het in kaart brengen van voedselkeuzegedrag)
- Cyclus 2: het ontwikkelen, uitproberen en evalueren van de opbrengsten (WP2: ontwerpen en evalueren van interventies die plantaardig voedselkeuzegedrag stimuleren)
In de aanloop- en oriëntatiefase (WP1) legt het projectteam de opzet van het onderzoek uit aan de deelnemende jongeren. Samen met hen werkt het projectteam een voorlopig participatief actieonderzoek ontwerpcanvas (PAO) uit. Tijdens het afronden van WP1 en het opstarten van WP2 reflecteert het projectteam op het POA-ontwerp en actualiseren zij deze waar nodig. Het projectteam gebruikt tijdens de gehele cyclus het co-creatie-wiel voor het monitoren van het veranderproces.
Dit project is waardevol vanwege de intensieve samenwerking die plaatsvindt tussen verschillende hbo- en mbo-instellingen in heel Nederland, zowel op het niveau van onderzoekers, docenten als studenten.
Willemijn Vermeer
Senior onderzoeker
Maatschappelijke impact
Door samen te werken met mbo'ers (in plaats van voor hen interventies te ontwikkelen), geeft het projectteam deze doelgroep meer regie over hun eigen voedselkeuzes. Dit motiveert hen om zelf meer plantaardig, en dus gezonder, te eten en dit over te dragen aan leeftijdsgenoten.
Bijdrage onderwijs en onderzoek
Dit project biedt onderzoekplekken aan HvA-studenten van de bacheloropleidingen Voeding en Diëtetiek en Toegepaste Psychologie. Door hun deelname doen studenten uitgebreide onderzoekservaring op.
Verwachte resultaten/producten
- Inzicht in voedselkeuzegedrag van mbo’ers door het creëren van empathy maps en persona’s
- Interventies die plantaardig voedselkeuzegedrag van mbo’ers stimuleren
- Inzicht in het veranderproces van voedselkeuzegedrag onder mbo’ers
- Artikelen, professionele publicaties en presentaties voor externe doorwerking
Projectteam
- Martinette Streppel
- Peter Weijs
- Willemijn Vermeer
- Reint Jan Renes
Externe partners
- Betrokken hbo-instellingen:
- HAS green academy (penvoerder)
- Aeres Hogeschool Almere
- De Haagse Hogeschool
- Hogeschool Inholland
- Hogeschool Van Hall Larenstein
- Hanzehogeschool
- Betrokken mbo-instellingen:
- Koning Willem 1 College
- Yuverta
- Aeres MBO Almere
- MBO Westland
- MBO College Lelystad
- Vista College
- Alfa College
- Firda
- Overige partners:
- Gemeente Almere
- Gemeente Súdwest Fryslân
- JOGG
- Jong Leren Eten
- Flevo Campus
- Platform Sport & Gezonde Leefstijl
- Voedingscentrum
Lectoraat Voeding en Beweging
Dit project valt onder het lectoraat Voeding en Beweging. Meer weten?