Laagdrempelige sociale basisvoorzieningen in de wijk in Amstelveen
1 januari 2024 - 31 december 2025

Amstelveen is een gemeente met grote demografische diversiteit. Aan de ene kant is er sprake van een sterke internationalisering en aan de andere kant een toename van het aantal ouderen. Dat deze bewoners elkaar treffen, is niet vanzelfsprekend. Dit brengt uitdagingen voor de sociale cohesie met zich mee. Laagdrempelige voorzieningen in de formele sociale basis kunnen hierin een belangrijke rol vervullen, mits zij aansluiten bij de behoeften van bewoners. In dit onderzoek bekijken we hoe sociale basisvoorzieningen in twee wijken in Amstelveen aansluiten bij de behoeften van diverse bewoners ten aanzien van ontmoeting en ondersteuning.
Laagdrempelige sociale basisvoorzieningen
Laagdrempelige voorzieningen in de formele sociale basis, zoals buurthuizen en ontmoetingscentra, zijn er voor alle inwoners van Amstelveen. Zij kunnen hier terecht voor activiteiten, gezelligheid en lichte vormen van ondersteuning, maar ook met hulpvragen doorverwezen worden naar meer specialistische hulp. Daarnaast speelt de informele sociale basis, zoals een boekenclub, buurtcamping of ander bewonersinitiatief, een rol in het welzijn en de sociale verbondenheid van bewoners. De diverse bewoners van Amstelveen hebben niet allemaal dezelfde behoeften ten aanzien van ontmoeting en ondersteuning. Om ervoor te zorgen dat het voorzieningenaanbod daadwerkelijk aansluit bij alle bewoners, is meer inzicht in deze behoeften nodig.
Centrale onderzoeksvraag
Welke rol spelen sociale basisvoorzieningen (of kunnen sociale basisvoorzieningen spelen) in de ondersteuningsbehoeften van diverse bewoners en in het faciliteren van ontmoeting en sociale verbinding?
Methode
Onderzoek wordt gedaan naar de aansluiting tussen het aanbod van sociale basisvoorzieningen en de behoeften van diverse bewoners ten aanzien van ontmoeting en ondersteuning. Dit gebeurt in de twee Amstelveense wijken Waardhuizen en Middenhoven. Door interviews met bewoners en gesprekken met professionals in het sociale domein krijgen we een inzicht in de alledaagse ervaringen van diverse wijkbewoners. We brengen in kaart welke plekken in de wijk voor hen belangrijk zijn en welke eventuele voorzieningen zij missen. Zo draagt het onderzoek bij aan de ontwikkeling van passende voorzieningen op wijkniveau, gebaseerd op de specifieke context en sociale samenstelling in een wijk. We onderzoeken in hoeverre de formele sociale basis gezien wordt als een gepast antwoord op de bestaande behoeften en in hoeverre bewoners zich hiervoor tot andere domeinen richten. Zo kan in één wijk een grotere rol weggelegd zijn voor bewonersinitiatieven, terwijl in een andere wijk juist behoefte is aan meer aanwezigheid van een welzijnsorganisatie.
In de tweede fase van het project gaan we aan de hand van dialoogsessies in gesprek met bewoners, welzijnsprofessionals, actieve burgers en de gemeente over de inzichten die voortkomen uit het onderzoek. Zijn er (groepen) bewoners die onvoldoende worden bereikt? Bij wie het aanbod niet aansluit? Wat is er nodig om daar verandering in aan te brengen? Hoe organiseer je maatwerk in reactie op gesignaleerde (ondersteunings- /ontmoetings-) behoeften in de wijk? Welke sociale basisinfrastructuur is wenselijk voor de toekomst van deze wijk? Hoe faciliteren we de totstandkoming daarvan?
Betrokken partijen
- Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam en Omgeving (penvoerder: Lectoraat Stedelijk Sociaal Werk)
- Gemeente Amstelveen
Betrokken onderzoekers
- Saskia Welschen
- Willo Molenaar