IMPACT – een vegetarisch dieet en krachttrainingsprogramma voor actief ouder worden
1 september 2022 - 31 augustus 2026
Gezonde spieren zijn essentieel voor mobiliteit en zelfstandigheid op latere leeftijd. Het IMPACT-project onderzoekt hoe een plantaardig dieet voldoende eiwitten biedt voor 55+'ers, zonder het milieu te belasten.
Oproep: 55+'ers gezocht voor IMPACT-onderzoek
Wat wordt er van je verwacht?
- Het eten van veel eiwitten: vegetarisch of met vlees en vis
- Het doen van krachttraining: 12 weken lang, 3 keer per week 1 uur
Wat krijg je?
- Begeleiding met krachttraining en gezonde voeding
- Begin- en eindmetingen van onder andere jouw spiermassa en -kracht
Aanmelden
Ben je geïnteresseerd? Meld je aan via onderstaand online aanmeldformulier.
>> Meld je direct aan (opent in nieuw venster)
Praktische informatie
- Periode: februari t/m juni 2025
- Locatie krachttrainingen: Amsterdam Nieuw-West (Dr. Meurerlaan 8 & 10)
Een transitie naar meer plantaardige diëten is noodzakelijk. Maar hoe krijg je met een meer plantaardige diëet voldoende eiwitten binnen voor sterke spieren? En dus om actief en gezond oud te worden?
Sjors Verlaan
Projectleider en onderzoeker
Eiwitten spelen een centrale rol in de transitie naar duurzame en meer plantaardige voeding. Maar gebruiken we meer plantaardige eiwitbronnen op basis van ecologische duurzaamheid, dan moeten we ook rekening houden met de eiwitkwaliteit in relatie tot spierbehoud en gezondheid tijdens het ouder worden. Het thema van dit project is: duurzame voeding met hoogwaardige eiwitten binnen een actieve leefstijl.
Doel
Het ontwikkelen van voedingsconcepten met plantaardige eiwitten en eiwitten uit zuivel op basis van een aantal criteria: duurzaamheid, voedingswaarde en de voorkeuren van consumenten. Vervolgens onderzoeken we de effecten van een hoog-eiwit vegetarisch dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).
Werkwijze
- We ontwikkelen innovatieve, meer plantaardige en eiwitrijke voedingsconcepten. Dat doen we op basis van de criteria van duurzaamheid en gezonde voeding, met minder energie, en een adequate hoeveelheid en kwaliteit eiwit.
- In consumentenonderzoek met ouderen evalueren we vervolgens de belemmerende en stimulerende factoren met betrekking tot deze voedingsconcepten.
- Daarna voeren we een onderzoek uit naar de effecten van dit dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).
Maatschappelijke impact
Voor het halen van de klimaatdoelen wil de overheid dat Nederlanders in 2030 minder dierlijke en meer plantaardige producten eten dan nu. Met deze studie onderzoeken we hoe we dit op een duurzame manier kunnen doen en kunnen we bijdragen aan het verlagen van de ziektelast, het verlagen van de zorgkosten en het verlengen van een actief en onafhankelijk leven.
Bijdrage onderwijs en onderzoek
Dit promotieonderzoek sluit naadloos aan bij de activiteiten en de strategie van het lectoraat voeding en Beweging. Belangrijke peilers van een actieve leefstijl: hoogwaardige, duurzame voeding en beweging en sport. Studenten dragen bij aan verschillende facetten van het onderzoek: het ontwikkelen van producten en voedingsconcepten, deze toetsen bij consumenten en het opzetten en uitvoeren van een interventiestudie met ouderen. De inzichten implementeren we in de opleiding Voeding en Diëtetiek en in de dagelijkse praktijk van diëtisten.
Verwachte resultaten/producten
- Inzicht in welke voedingsproducten en ingrediënten we idealiter met plantaardige en zuiveleiwitbronnen kunnen combineren, gebaseerd op eisen van duurzaamheid en eiwitkwaliteit.
- Inzicht in de behoeften en voorkeuren van consumenten. En daarmee de acceptatie en haalbaarheid van duurzame voedingsconcepten met hoge eiwitkwaliteit. Inclusief nieuw ontwikkelde, voedingsproducten met hoogwaardige plantaardige- en zuiveleiwitbronnen.
- Toetsing van de toepasbaarheid en effectiviteit van deze voedingsconcepten in een actieve leefstijlinterventie voor ouderen met overgewicht en obesitas.
Projectteam HvA
- Peter Weijs
- Sophie van Oppenraaij
- Sjors Verlaan
Externe partner
- FrieslandCampina
Subsidieverstrekker
- Topsector Agri & Food
Lectoraat Voeding en Beweging
Dit project valt onder het lectoraat Voeding en Beweging. Meer weten?