Wie Zorgt?
1 juli 2022 - 1 juli 2024
Door de groei van het aantal ouderen met dementie neemt de zorgvraag toe, terwijl het tekort aan zorgprofessionals blijft groeien. Het gebruik van slimme technologische innovaties, zoals een Intelligente Zorgomgeving, biedt een veelbelovende oplossing om deze werkdruk aanzienlijk te verlagen."
Het project "Wie Zorgt?" richt zich op de ontwikkeling van een Intelligente Zorgomgeving die zorgprofessionals in de dementiezorg ondersteunt. Dit gebeurt via een iteratieve onderzoeksaanpak in drie living labs, elk met toenemende complexiteit en realisme. Door middel van sensortechnologie en Artificiële Intelligentie (AI) worden Just-in-Time Adaptive Interventions (JITAI) ontwikkeld, die op gepersonaliseerde wijze zorgprofessionals ondersteunen bij taken zoals eten en drinken. De samenwerking met zorgprofessionals en zorginstellingen staat centraal, waarbij zowel technologische als gebruiksvriendelijke oplossingen worden onderzocht en verbeterd.
"De Intelligente Zorgomgeving biedt een baanbrekende oplossing om de kwaliteit van zorg te verhogen én de werkdruk van zorgprofessionals te verlagen."
Hoe werkt een Intelligente Zorgomgeving?
Een Intelligente Zorgomgeving combineert sensortechnologie en Artificiële Intelligentie (AI) om gepersonaliseerde zorg te bieden. Het systeem brengt zorgbehoeften in kaart en reageert hierop, altijd in samenwerking met zorgprofessionals. Binnen dit project wordt deze innovatieve aanpak verder ontwikkeld in samenwerking met vier zorgorganisaties en drie innovatieve MKB-bedrijven.
Aan de hand van de casus ‘Ondersteuning bij eten en drinken’ worden Just-in-Time Adaptive Interventions (JITAI) ontwikkeld. Deze interventies ondersteunen zorgprofessionals bij specifieke zorgtaken, zoals het stimuleren van senioren om te eten. Een voorbeeld hiervan is het op het juiste moment aanbieden van gepersonaliseerde zintuiglijke prikkels (zoals geluiden, licht of projecties) die de eetlust bevorderen. Dit verlaagt niet alleen de werkdruk voor zorgprofessionals, maar verhoogt ook de kwaliteit van zorg.
Aandacht voor zorgprofessionals
Naast de technische ontwikkeling van AI-modules ligt de focus op de interactie tussen zorgprofessionals en de Intelligente Zorgomgeving. Gebruiksgemak en toegankelijkheid zijn essentiële aandachtspunten, zodat zowel cliënten als zorgprofessionals een grotere mate van autonomie ervaren.
Het prototype van de Intelligente Zorgomgeving wordt doorontwikkeld en getest binnen zorginstellingen in samenwerking met zorgprofessionals. Hun wensen en behoeften worden geïntegreerd in het systeem, zodat het naadloos aansluit op de praktijk. Dit proces wordt uitgevoerd in drie iteraties, waarbij gebruik wordt gemaakt van living labs die steeds complexer en realistischer worden.
Team
- Somaya Ben Allouch
- Saskia Robben
- Michel Oey
- Monique Schaule Jullens