Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Onderzoeksproject

2EAT: Ecologisch duurzame voeding voor ouderen met obesitas

1 september 2021 - 1 september 2025

hva 2EAT: Ecologisch duurzame voeding voor ouderen met obesitas

In 2030 wonen er ruim 1 miljoen 55-plussers met obesitas in Nederland. Het 2EAT-project ontwikkelt een ecologisch duurzaam voedingsconcept om spierverlies bij gewichtsverlies te voorkomen, met focus op plantaardige eiwitbronnen.

Oproep: 55+'ers gezocht voor 2EAT-onderzoek

Wie zoeken wij? 

- Je bent 55 jaar of ouder
- Je hebt een BMI hoger dan 27 (bereken jouw BMI (opent in nieuw venster))
- Je wilt graag aan je voedingspatroon werken en bent bereid om meer plantaardige producten te eten, zoals noten, peulvruchten en vleesvervangers.

Aanmelden

Vul het online aanmeldformulier in(opent in nieuw venster)

Wat verwachten we van jou?

- Je werkt 6 maanden met een diëtist aan je voedingspatroon.
- De groepsbijeenkomsten vinden plaats op de HvA (Dokter Meurerlaan 8, Amsterdam).
- Individuele gesprekken kunnen op de HvA of online plaatsvinden.
- Een week voor elk individueel gesprek belt de diëtist je om jouw dagelijkse voeding door te nemen.
- Er zijn 3 meetmomenten tijdens het onderzoek: bij de start, halverwege en aan het einde.
- Per meetmoment kom je 2 keer naar de HvA.
- We meten jouw lichaamssamenstelling, fysieke kracht, uithoudingsvermogen en bloeddruk, en nemen bloed af.
- Je vult 2 vragenlijsten in en houdt een voedings- en beweegdagboek bij.

Wat levert deelname aan 2EAT op?

- Je krijgt 6 maanden gratis voedingsbegeleiding van een diëtist, inclusief individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten, zoals een kookworkshop.
- Je ontvangt een receptenboek.
- Je leert gezond afvallen en ontdekt je valkuilen.
- We richten ons op jouw leefstijl in plaats van een dieet, zodat je de veranderingen op de lange termijn kunt volhouden.
- Je krijgt inzicht in jouw lichaamssamenstelling en gezondheid. We meten je spier- en vetmassa, spierkracht, uithoudingsvermogen, bloeddruk en diverse bloedwaarden.

Het eten van veel dierlijke producten is een grote belasting voor ons milieu. Dat betekent niet dat ouderen morgen allemaal veganistisch moeten eten, maar we kunnen ze wel ondersteunen om bewustere keuzes te maken en tegelijkertijd voldoende voedingsstoffen in te nemen.
Susanne Wildemast HvA

Susanne Wildemast

Onderzoeker

Diëtisten adviseren ouderen met obesitas vaak energiebeperkte voeding met extra dierlijke producten vanwege de hoge eiwitkwaliteit en het positieve effect op spieren. Dierlijke eiwitten zijn echter niet duurzaam. Slimme combinaties van plantaardige eiwitten hebben naar verwachting een vergelijkbare eiwitkwaliteit, met als voordeel een veel lagere ecologische voetafdruk. Daarnaast worden plantaardige voedingspatronen geassocieerd met diverse gezondheidsvoordelen.

Doel

  • Het ontwikkelen van een gezond, duurzaam en haalbaar voedingsconcept voor ouderen met obesitas.
  • Onderzoek naar het effect van dit duurzame voedingsconcept op de spiergezondheid, algehele gezondheid en vitaliteit van ouderen met obesitas.

Werkwijze

Het projectteam voert het onderzoek uit in 3 fases.

  • Fase 1: onderzoekers ontwikkelen samen met studenten, diëtisten en ouderen een gezond en duurzaam voedingsconcept.
  • Fase 2: het projectteam onderzoekt in een pilotstudie de haalbaarheid van dit voedingsconcept voor 55+ers met obesitas.
  • Fase 3: na eventuele aanpassingen onderzoekt het projectteam de effecten van dit voedingsconcept op de spiergezondheid, algehele gezondheid en vitaliteit van ouderen met obesitas.

Maatschappelijk impact

Om de klimaatdoelen te halen wil de overheid dat Nederlanders in 2030 minder dierlijke en meer plantaardige producten eten dan nu. Welke impact een meer plantaardig voedingspatroon heeft op de spiergezondheid van ouderen is nog niet onderzocht en wel nodig voor het verduurzamen van de diëtetiek.

Bijdrage onderwijs en onderzoek

  • Er is nog weinig bekend over het effect van een meer plantaardig voedingspatroon ten opzichte van een meer dierlijk voedingspatroon op de spiergezondheid en algehele gezondheid van ouderen met obesitas.
  • Onderzoekers integreren dit project in het studieprogramma van de HvA-opleiding Voeding en Diëtetiek. Het project sluit aan bij de volledige breedte van de opleiding: van het optimaliseren van voedingsadvisering door de diëtist tot het ontwikkelen van productconcepten voor specifieke doelgroepen.

Verwachte resultaten

  • Een gezond en duurzaam voedingsconcept, inclusief een begeleidingsplan voor ouderen met obesitas.
  • Publicaties/congrespresentaties over de onderbouwing en haalbaarheid van het duurzame voedingsconcept de effectiviteit van het concept op spiergezondheid en algehele gezondheid.
  • Het integreren van onderdelen van dit onderzoeksproject in het studieprogramma van de HvA-opleiding Voeding en Diëtetiek.

Projectteam

  • Peter Weijs
  • Sjors Verlaan
  • Susanne Wildemast
  • Marije Putker
  • Hanna Zijlstra
  • Annelies Rotteveel
  • Amely Verreijen

Lectoraat Voeding en Beweging

Dit project valt onder het lectoraat Voeding en Beweging. Meer weten?

Bezoek website lectoraat Voeding en Beweging