Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Project

RE-ORGANISE: decentrale verwerking organische reststromen

1 mei 2016 - 30 april 2018

Steeds meer ondernemers zien mogelijkheden om hun organisch afval op te werken tot waardevolle grondstoffen of producten. In RE-ORGANISE onderzocht de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de technische doorontwikkeling van verschillende verwerkingssystemen voor decentrale toepassing, en de organisatorische oplossingen en businessmodellen om de kansen te benutten.

Decentraal afval verwerken

Veel ondernemers zien kansen om organisch afval te transformeren tot waardevolle grondstoffen of producten. Denk aan vergisting tot biogas en meststoffen, compostering, of grondstof voor insectenkweek ten behoeve van eiwitten en diervoeding. Door het afval kleinschalig te verwerken op de plek waar het ontstaat, wordt afvaltransport beperkt en kan de potentiële waarde van de organische reststromen ten goede komen aan de lokale ondernemers.

Het doel van RE-ORGANISE was om kennis te creëren rondom het decentraal verwerken van organisch afval. Meer technische en organisatorische kennis rondom decentrale afvalverwerking zorgt ervoor dat er een betere inschatting gemaakt kan worden van de economische en ecologische potentie ervan. Door praktische oplossingen te ontwikkelen, proberen we de circulaire economie handen en voeten te geven.

Prototypes en keuzekaart

Als studiegebied is gekozen voor stadslandbouwlocaties, vanwege hun ligging in of pal naast de stad. Bovendien wordt er niet alleen organisch afval geproduceerd, maar is er ook een (potentiële) afzetmarkt voor het resulterende gerecyclede eindproduct (compost, diervoeder etc.). Binnen RE-ORGANISE zijn prototypes ontwikkeld voor kleinschalige verwerkingsinstallaties en zijn er circulaire businessmodellen voor de stadslandbouwlocaties ontworpen. Een ontwikkelde 'keuzekaart' kan bedrijven met organische reststromen helpen om te bepalen welke verwerkingstechnieken in hun geval het meest rendabel zijn.

Bekijk de eindpublicatie van RE-ORGANISE
(opent in nieuw venster)

Team

Partners

Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking het lectoraat Duurzame energie en groene grondstoffen van Aeres Hogeschool. Andere betrokken partijen binnen RE-ORGANISE waren:

  • Leveranciers en producenten van verschillende technische systemen voor verwerking van organische reststromen: Protix (insectenkweek), Eco-cycle (Versnelde compostering), Enki Energy (kleinschalige biovergisting), Meerlanden (gangbaar composteerbedrijf), Stadsgas (kleinschalige biovergisting), Rotterzwam (paddestoelenteelt), The Waste Transformers (elektriciteit en brandstof uit afval)
  • Ondernemers op stadslandbouwlocaties: De Tuinen van West (Amsterdam; bedrijven: De Fruittuin van West, MijnStadstuin en Bureau4Dstad), NoordOogst en de Ceuvel (Amsterdam; bedrijven: Metabolic, de Ceuvel)
  • Verschillende partijen met een maatschappelijk belang: Gemeente Amsterdam, Circle Economy, TUDelft, Branchevereniging Voor Organische Reststromen, Louis Bolk Instituut, Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), LEI Wageningen UR

Circulair Ontwerpen en Ondernemen

Het projecten RE-ORGANISE valt onder het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen. Het lectoraat onderzoekt nieuwe manieren van ontwerpen, produceren en ondernemen, zodat stedelijke reststromen kunnen worden omgezet in waardevolle toepassingen. Zo draagt zij bij aan de transitie naar een circulaire economie.