Mindfulness @ NTH
Mindfulness-training vanuit faculteit Gezondheid
De faculteit Gezondheid biedt gratis mindfulness-trainingen aan voor studenten. Een groot cadeau van de faculteit voor wie wil. Naast de mindfulness-trainingen in vaste groepen kun je ook deelnemen aan een introductieworkshop. Tijdens deze workshop maak je kennis met mindfulness, leggen we uit wat het is en begeleiden we korte meditaties. De verschillende data vind je onderaan deze pagina.
Op deze pagina:
Wat is mindfulness?
Leven, werken en studeren in deze onzekere tijden vergt veel van ons aanpassingsvermogen. Mindfulness helpt je om beter om te gaan met de wisselvalligheden van het leven.
Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van het huidige moment, met alles wat daarbij hoort. De methode is niet ‘zweverig’ maar evidence-based. Het gaat niet over ‘positief denken’ of ‘je hoofd leegmaken’. Je leert bewuster stil te staan bij zowel de mooie als de moeilijke of onplezierige ervaringen. Door aandacht te hebben voor het hier en nu, zonder daarbij te oordelen, creëer je meer ruimte om bewuste keuzes te maken in plaats van te handelen op de automatische piloot.
Inhoud van de training
De training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van of 1,5 uur en eenmalig een stilte-ochtend/-middag. Je meldt je aan voor een vaste trainingsgroep (van max. 12 deelnemers) op een vaste dag en tijdstip. Je kiest daarbij voor een ‘fysieke’ trainingsgroep (op het NTH of Amstelcampus) of voor een online training. Voor de stilte-ochtend/-middag kies je zelf één van de aangeboden momenten uit die voor jou het beste uitkomt.
De mindfulness-training is een ervaringsgerichte training, waarbij er wordt geoefend met begeleide aandachtoefeningen en oefeningen om het bewustzijn van het hier en nu in het dagelijks leven te vergroten. Ook zijn er oefeningen gericht op het anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid, en is er uitleg over de samenhang van stress en negatief denken. Daarnaast kun je het later als professional inzetten voor je cliënten en patiënten.
Thuisoefening
We oefenen samen tijdens de sessies, en daarnaast wordt er van je verwacht dat je thuis dagelijks tijd vrijmaakt om zelf te oefenen (30-60 minuten per dag). Voor vrijwel iedereen is het een uitdaging om die tijd vrij te maken in ons vaak drukke leven. Thuisbeoefening is echter een essentieel onderdeel van de training. Als dat in deze periode van je leven onmogelijk is, kan het beter zijn de training op een ander moment te volgen.
Docenten
De trainingen worden gegeven door Ella Kruger en Marijke Groener. Zij werken als docent bij de opleidingen Oefentherapie en Verpleegkunde en zijn gekwalificeerd mindfulness-trainers.
Workshop mindfulness
Wil je meer weten over Mindfulness? Volg dan een workshop van door Ella Kruger. Je kunt kiezen uit 2 data:
- Donderdag 17 oktober 9.20-10.10 uur
- Dinsdag 22 oktober 16.00-16.50 uur
Aanmelden workshop
Meld je via het online formulier aan voor een workshop Mindfulness.
Data mindfulness-training studenten
- Startdatum: 7 november 2024
- Dag en tijd: donderdag van 16.00 - 17.30 uur
- Locatie: NTH
- Docent: Marijke Groener
- Vervolgdata:
- 14, 21 en 28 november 2024
- 5, 12, 19 december 2024
- 9 januari 2025
Aanmelden mindfulness-training
Er zijn verschillende startmogelijkheden. Je meldt je aan door een mail te sturen naar mindfulness-fg@hva.nl o.v.v. startdatum. Er wordt van je verwacht dat je alle sessies aanwezig bent, dus check even goed je agenda. Na je aanmelding krijg je een bevestiging per e-mail en wordt er contact met je opgenomen voor het plannen van een kennismakingsgesprek.
Wacht niet te lang met aanmelden want de capaciteit is beperkt.
Contact
Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op: mindfulness-fg@hva.nl.
Nu al zelf aan de slag met mindfulness?
Download dan de VGZ Mindfulness coach app in de appstore . Gratis voor iedereen. Met meer dan 75 oefeningen. Voor beginners en gevorderden. Je kunt de app alleen downloaden via je Iphone of Ipad.
Dit zeggen cursisten over de training
'De Mindfulness-training van de HvA heeft me inzicht in mijzelf gegeven; stilstaan bij jezelf schiet er vaak bij in terwijl dat zo belangrijk is. Hoe aardig ben je voor jezelf, wat zijn je patronen, daar bij stilstaan en dat leren zien is onbetaalbaar.'
'Ik had al ervaring met mindfulness, maar deze cursus heeft mij veel nieuwe dingen geleerd en meer verdieping gebracht. Marijke maakte het extra interessant en gezellig.'
'Mindfulness heeft mij erg geholpen bij het verminderen van stress en het teveel nadenken, voornamelijk voor het slapen gaan. Zeker een aanrader voor mensen die hier last van hebben.'
Interview Frits Koster
In onderstaand interview vertelt Frits Koster wat Mindfulness en Compassie zijn en wat ze kunnen betekenen voor zorgmedewerkers en studenten.
Frits Koster verbleef 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij o.a. boeddhistische psychologie studeerde. Na zijn terugkomst in Nederland werkte hij (vanaf 1994) in de GGZ in Noord-Nederland - eerst als hulpverlener en later als mindfulness- en compassietrainer - en verzorgt daar trainingen voor hulpverleners. Hij is docent bij opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen en auteur van diverse boeken.
Samen met psychiater Erik van den Brink ontwikkelde hij de training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL), een compassietraining die wordt beschreven in hun gezamenlijke boeken ‘Compassievol leven’ (Boom, 2016) en het hulpboek ‘Compassie in je leven’ (Boom, 2019). Deze boeken zijn en worden inmiddels in diverse talen en landen uitgebracht.
Interview Frits Koster
Workshop Compassie voor de Zorgverlener
Frits Koster gaf in december 2022 een interessante workshop over 'Compassie voor de Zorgverlener' aan studenten en medewerkers van onze faculteit Gezondheid.
Workshop Compassie voor de Zorgverlener
Meer over boek 'Compassie voor de zorgverlener'
Evenwichtige zorg verlenen blijkt een hele kunst te zijn. Het is niet overmatig dienstbaar zijn aan anderen en jezelf verwaarlozen. Het is ook niet zwelgen in zelfmedelijden ten koste van anderen. Het is de weg ontdekken hoe zorg voor jezelf en zorg voor anderen hand in hand kunnen gaan.
Juist ook voor zorgverleners blijkt de beoefening van mindfulness en zelfcompassie van grote waarde te zijn. De groeiende werkdruk in de hulpverlening gaat immers niet zelden gepaard met een tekortschietende (zelf)compassie en symptomen van burn-out.
Voor meer informatie: fritskoster.nl en compassietraining.nl .