Examencommissie HBO-ICT

De examencommissie van de opleiding HBO-ICT stelt op objectieve en deskundige wijze vast of de student voldoet aan de voorwaarden uit de Onderwijs- en examenregeling en aan de eindkwalificaties van de opleiding.

Daarom kun je de examencommissie aanschrijven als je een probleem hebt met je studievoortgang waarin de Onderwijs- en examenregeling niet voorziet.

Heb je een korte vraag of begrijp je een beslissing niet? Maak dan een afspraak voor het online inloopspreekuur.

Iedere maandag vanaf 17.00 uur is er een online inloopspreekuur. Heb je een vraag voor het inloopspreekuur, mail dan naar a.robertus@hva.nl en zet in het onderwerp: Inloopspreekuur. Tijdens het eerstvolgende spreekuur wordt er via Teams contact met je opgenomen.

Data vergaderingen

2024

2025

  • 18 november
  • 2 december
  • 16 december
  • 13 januari
  • 27 januari

Wanneer je een verzoek wilt indienen, overleg dit dan eerst met je loopbaanadviseur. Het kan zijn dat je voor jouw probleem geen verzoek hoeft in te dienen bij de examencommissie of dat je eerst nog andere stappen dient te ondernemen.

Je kan je tot de examencommissie wenden voor onder andere de volgende verzoeken:

  • vrijstelling voor onderwijseenheden;
  • een extra herkansing;
  • tot goedkeuring van een minor;
  • om voorzieningen en aanpassingen bij toetsing;
  • goedkeuring van een afwijkend studieprogramma.

Verzoeken voor de examencommissie kunnen worden ingediend tot 09:00 uur op de maandag een week voorafgaand aan de vergadering via het digitaal verzoekformulier.

Let op: Stuur altijd een volledig ingevuld studieplan inclusief planning mee!

Verzoeken worden alleen in behandeling genomen wanneer ze compleet zijn. Over het algemeen krijg je binnen vier weken een reactie per e-mail. De afzender van deze mail is myinfo@hva.nl.

Als een onderwijseenheid op de conversielijst staat, hoef je hiervoor geen verzoek in te dienen bij de examencommissie. Hiervoor kun je een vervanging aanvragen via sis-hboict@hva.nl. Alleen wanneer je wilt afwijken van de conversielijst, dien je een verzoek in te dienen bij de examencommissie. Ga daarvoor naar de link op de website ‘Verzoek indienen’.

Je kunt een vrijstellingsverzoek indienen wanneer je elders tentamens en examens op hbo- of wo-niveau hebt behaald die qua inhoud, omvang en niveau overeenkomen met het vak waarvoor je vrijstelling wilt. Een vrijstellingsverzoek dient tijdig voor de start van het betreffende vak te worden ingediend bij de examencommissie.

Hoe vraag je een vrijstelling aan?

  1. Maak een afspraak met de modulecoördinator om de mogelijkheid tot vrijstelling van het betreffende vak of werkvorm (toets) te bespreken. Neem de originele bewijsstukken en overige relevante informatie mee. De modulecoördinator staat vermeld bij het vak in de studiegids.
  2. Na akkoord van de modulecoördinator dien je een verzoek in bij de examencommissie.
  3. Klik op de link hier rechts op de website (Verzoek indienen) en kies de optie ‘Vrijstelling’. Let op dat je hierbij ook de goede werkvorm(en) aangeeft (practicum, tentamen, eventueel beide). Deze informatie is te vinden bij 'Mijn vereisten' in SIS.
  4. Voeg relevante bijlagen toe (gewaarmerkte kopie certificaat/diploma/cijferlijst) en het akkoord van de modulecoördinator.
  5. De examencommissie beoordeelt het verzoek en overlegt indien nodig met de modulecoördinator.
  6. Je ontvangt een reactie van de examencommissie via myinfo@hva.nl. De vrijstellingen worden na goedkeuring van de examencommissie in SIS verwerkt in jouw studievereisten.

Wanneer je een minor gaat doen kun je kiezen uit een opleidingsminor, een HvA-minor of een externe minor.

  • HvA
  • Kies op Maat
  • Buitenlandse minor/minor abroad
  • Overig

Voor alle eigen minoren van de opleiding HBO-ICT hoef je geen toestemming aan te vragen bij de examencommissie. Voor alle overige HvA-minoren en externe minoren wel, met uitzondering van onderstaande minoren. Deze zijn reeds goedgekeurd door de examencommissie HBO-ICT. Je hoeft hiervoor geen verzoek in te dienen, mits je aan de minorvoorwaarden voldoet (propedeuse behaald en dertig studiepunten uit de hoofdfase). Voordat je een verzoek indient voor een minor in het buitenland neem je uiteraard eerst contact op met de International Office, zodat zij de voorwaarden met je kunnen bespreken.

Wel of geen goedkeuring nodig? Volg de flowchart.

Weet je niet goed wanneer je wel of niet een verzoek moet indienen bij de examencommissie over de goedkeuring van je minor? Volg deze flowchart.

Lever na afronding van de gevolgde minor een gewaarmerkte kopie van je cijferlijst in bij het onderwijsbureau HBO-ICT (WBH 05B02) zodat we de minor in jouw studievereisten kunnen laten opnemen. Heb je een minor in het buitenland gevolgd, lever dan een gewaarmerkte kopie van de cijferlijst in bij International Office (WBH 05C22).

Volg je een (reeds goedgekeurde) minor via Kies op Maat (KOM), stuur dan de ingevulde en getekende Leerovereenkomst als bijlage mee bij je verzoek.

Reeds goedgekeurde minoren

Verzoeken voor toetstijdverlenging, het gebruik van een woordenboek , vergrote toetsformulieren en overige voorzieningen vraag je aan bij de studentendecaan. Hij laat je weten of het nodig is om een verzoek in te dienen.

Deze informatie geldt voor studenten van de opleiding HBO-ICT. Volg jij een andere studie? Neem dan contact op met jouw opleiding.

Neem voor vragen over cijferregistratie in SIS contact op met de docent of modulecoördinator.

Wanneer je een vervangend onderwijseenheid die op de conversielijst staat hebt gevolgd en deze nog niet in je studievereisten staat, kun je hiervoor een vervangingsverzoek aanvragen in SIS. Wanneer je hierbij hulp nodig hebt, neem dan contact op met de SIS cijferadministratie HBO-ICT (WBH 05B02) of sis-hboict@hva.nl.

Heb je bij een andere opleiding of onderwijsinstelling in Nederland een minor behaald, dan dien je de originele cijferlijst of een gewaarmerkte kopie in te leveren bij het onderwijsbureau HBO-ICT (WBH 05B02).

Heb je een minor in het buitenland gevolgd, dan kun je de cijferlijst inleveren bij het International Office (WBH 05C22).

Gepubliceerd door  AZ faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 12 november 2024