Toetstijdverlenging FBE

In welke situaties kun je toetstijdverlenging (ttv) aanvragen?

Je hebt recht op extra tijd als je moeite hebt met concentreren en/of lezen en kunt aantonen dat dat komt door persoonlijke omstandigheden, zoals:

  • dyslexie
  • AD(H)D
  • ASS
  • blindheid of slechtziendheid
  • een beperking die concentratieproblemen voortbrengt
  • je bent buiten Nederland opgegroeid.

Als je een visuele beperking hebt, krijg je 50% meer tijd; in de meeste andere gevallen 25%. De studentendecaan kent deze extra tijd namens de examencommissie toe. Deze voorzieningen gelden zowel bij centrale als decentrale tentamens.

Ook andere toetsvoorzieningen kun je aanvragen bij de studentendecaan. Denk dan bijvoorbeeld aan toiletbezoek tijdens een tentamen, eten/drinken en het gebruiken van medicatie, een woordenboek of een koptelefoon tijdens tentamens.

Twijfel je over wat er in jouw situatie mogelijk is? Overleg dan met je studentendecaan.

Hoe vraag je toetstijdverlenging (ttv) of andere voorzieningen aan?

Heb je dyslexie? Je hoeft dan niet zelf naar de studentendecaan toe, maar je kunt direct toetstijdverlenging (ttv) digitaal aanvragen. Lees meer op Student Info of vraag direct aan via het Digitaal Servicepunt.

Voor alle andere omstandigheden kun je toetstijdverlenging of andere voorzieningen via de studentendecaan aanvragen. Maak een afspraak.

Wanneer gaat mijn toetsvoorziening in?

Wanneer je gebruik kunt maken van toetsvoorzieningen bij centrale tentamens is afhankelijk van de aan jou toegekende voorziening:

  • Specifiek bij het gebruik van voorleessoftware Claroread, toetstijdverlenging (50%) en/of een aparte ruimte

Indien je recht hebt op een van deze voorzieningen dan wordt jouw tentamen niet in de externe toetszaal afgenomen, maar op het Corry Tendeloohuis (CTH). Daarom is het nodig dat de studentendecaan deze voorziening uiterlijk twee weken voorafgaand aan jouw tentamen toekent en registreert in SIS. Je dient dit vervolgens zelf uiterlijk 10 werkdagen voor de toets door te geven aan het Onderwijsbureau via onderwijsbureau.fbe@hva.nl. Op deze manier kan het Onderwijsbureau garanderen dat je van deze voorziening gebruik kunt maken.

  • 25% toetstijdverlenging en/of andere voorzieningen

Zodra deze voorziening is toegekend en geregistreerd in SIS ontvang je hiervan een bevestigingsmail. Bij centrale tentamens kun je vanaf de eerstvolgende dag gebruik maken van de extra toetstijd. Dit wordt automatisch toegekend in de digitale toetsapplicatie (Ans). Bij decentrale tentamens dien je zelf je docent hierover te informeren. Bij een decentraal afgenomen tentamen informeert het onderwijsbureau jouw docent niet over jouw toetstijdverlenging/toetsvoorziening.

Wat moet je zelf nog regelen?

  • Zorg er bij decentrale tentamens voor dat je zelf tijdig contact opneemt met de docent om er zeker van te zijn dat je gebruik kunt maken van de voorziening. Neem voor de zekerheid altijd het toekenningsbesluit van je toetsvoorziening geprint mee naar je toets.
  • Bij centrale digitale tentamens op externe toetslocaties zijn de surveillanten en/of medewerkers van de toetsorganisatie op de hoogte van jouw voorziening, mits deze goed geregistreerd staat in SIS.

Andere voorzieningen?

Misschien heb je (ook) baat bij andere voorzieningen dan toetsvoorzieningen. Het is het beste om zo snel mogelijk naar de studentendecaan van jouw opleiding te gaan als je extra behoeftes hebt.

Met de studentendecaan bespreek je welke andere voorziening voor jou een passende voorziening is. ‘Passend’ betekent dat de voorziening geschikt is – je hebt er dus echt wat aan – en dat je hem echt nodig hebt vanwege jouw persoonlijke omstandigheid.

Gepubliceerd door  AZ-redactie FBE 1 november 2024