De zin en onzin van psychologisch testen
de loopbaancoach
Vraag je je als loopbaanbegeleider af wat de zin is van psychologische testen? Hoe je deze kunt inzetten in de loopbaanbegeleiding? En waar je op moet letten?
In deze podcast vertelt arbeid- en organisatiepsycholoog Franz Maissan ons alles wat je moet weten om op een verantwoorde manier psychologische testen in te zetten in de loopbaanbegeleiding.
Zelf heeft Franz in zijn loopbaanoriëntatie vooral veel gehad aan een goede waarde vragenlijst, om zo zijn waarde als kompas te laten dienen. Geen testen.Toch kunnen psychologische testen over de componenten persoonlijkheid, interesse en waarden een goed hulpmiddel zijn om een gesprek effectiever te laten verlopen. Franz benadrukt keer op keer dat psychologische testen een hulpmiddel zijn, geen doel op zich en dat de uitslag geen definitief oordeel is, maar input voor een gesprek. Franz “Altijd moet je de dialoog aangaan, ook bij testen is het gesprek het belangrijkste onderdeel.”
Daarnaast zijn er talloze zaken belangrijk om naar te kijken: Is de test betrouwbaar en valide? Met welke normgroep vergelijk je de uitslag? Is degene die de test invult niet te jong? De context waarin de test wordt gemaakt. De realisatie dat het een momentopname betreft. En is het een typologie of een psychologische test? Wat is het verschil? Wat is het Forer effect? En hoe kun je met beide werken? In deze podcast vertelt Franz waar je allemaal op moet letten.
Maar de belangrijkste boodschap van Franz is en blijft: “Altijd 1 stap achter je coachee blijven. De coachee is leidend, de coach volgt.”