Experiment in de stad
Komen er uiteindelijk meer mensen aan het werk als de gemeente de teugels wat laat vieren? Gaan er uiteindelijk meer mensen aan het werk als zij een beperkt bedrag mogen bijverdienen naast een uitkering? Een experiment volgt bijstandsgerechtigden die meer vrijheid krijgen of juist meer begeleiding.
HvA-onderzoekers en studenten van uiteenlopende HvA-opleidingen volgen 750 deelnemers die verdeeld zijn in drie groepen met elk andere condities. Na afloop van dit tweejarig experiment worden de deelnemers nogmaals twee jaar gevolgd om te kijken wat het effect is op de lange termijn. Gaan er meer mensen aan het werk als de gemeente Amsterdam minder streng wordt voor mensen in de bijstand?
Huidige bijstand
Volgens Martha Meerman, HvA-lector Gedifferentieerd HRM durven bijstandsgerechtigden nu geen baan aan te nemen vanwege de tijdelijkheid ervan: "Ze zijn bang om daarna opnieuw in de bijstand te belanden en weer van voren af aan te beginnen." Ook onderzoeker Mathieu Portielje van het HvA-lectoraat Gedifferentieerd HRM zegt dat de huidige, verplichte trajecten niet zoveel opleveren als wordt gedacht. Portielje: "Wij willen onderzoeken of het beter uitpakt als mensen het vertrouwen krijgen om eigen keuzes te maken in de zoektocht naar werk."
Drie aanpakken
De deelnemers aan ‘Het Experiment’ zijn in drie groepen opgedeeld. Ze ontvangen allemaal het bedrag uit deeltijdwerk, maar onder elke groep wordt een andere aanpak getest.
De eerste groep krijgt zelfregie: zij mogen zelf bepalen welke acties zij ondernemen om een baan te vinden, en hoe vaak ze contact hebben met hun klantmanager. De tweede groep deelnemers krijgt meer begeleiding. De klantmanager zal hen zoveel mogelijk positieve aandacht geven en op weg helpen met bijvoorbeeld meer gesprekken, beroepskeuzetesten en begeleidingstrajecten. Voor de derde groep blijft alles hetzelfde als nu, behalve dat ook zij de extra vergoeding krijgen.
Het experiment met de drie groepen wordt in 2020 geëvalueerd.