Bajeskwartier

Bajeskwartier

​In de voormalige Bijlmer Bajes heeft het HvA Healthy Urban Living Lab zijn intrek genomen. Het Living Lab onderzoekt samen met de toekomstige bewoners van deze nieuwe wijk hoe ze het Bajes Kwartier zo aantrekkelijk mogelijk kunnen inrichten. Niet als de wijk af is, maar tijdens het bouwproces. De focus ligt hierbij op bewegen, ontmoeten en voeding: belangrijke factoren voor een goede gezondheid en welzijn.

EEN FIJNE PLEK OM TE WONEN

Lea den Broeder (Lector Gezondheid en Omgeving) leidt dit project samen met onderzoekers (vlnr) Anouk van der Steen (gele jas), Fenna Wichers, Daphne Wiersema (geheel rechts) en met communitymanager Inclusieve Gebiedsontwikkeling Harko van den Hende (niet op foto).
Samen met studenten Merel Scheepbouwer en Sahil Salif (beiden geheel achteraan vlnr) en Suzanne van Schaik (witte trui) van de opleiding Toegepaste Psychologie brengen ze met de toekomstige bewoners van het Bajes Kwartier in kaart welke aspecten in hun omgeving ervoor zorgen dat zij zich gezond voelen en gezond gaan leven.

Naast de studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie werken verder mee: studenten van de minor Toekomstbestendige Stad (faculteit Techniek), Voeding en Diëtetiek (faculteit Bewegen, Sport en Voeding) en van de minor Global Health (faculteit Gezondheid).

AFSTUDEERONDERZOEK TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE

Studenten Sahil, Merel en Suzanne van de opleiding Toegepaste Psychologie houden zich bezig met groepen waarvoor de gezondheidsrisico's groter zijn dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld: "Hoe kun je het beweeggedrag stimuleren onder sociale huurders?" en "Hoe kun je ontmoetingen tussen ouderen stimuleren?" Ook wordt er onderzocht wat de ideale omstandigheden zijn voor een speeltuin in een dichtbevolkte stadsomgeving, zodat jonge kinderen (en hun ouders) er graag komen. Allemaal ingrediënten die bijdragen aan een aantrekkelijke buurt, met de nadruk op bewegen, ontmoeten en voeding.

MINOR TOEKOMSTBESTENDIGE STAD

Hoe maken we een stad duurzaam, circulair, inclusief, niet te vol en goed bereikbaar? Met dit vraagstuk gaan de studenten van de nieuwe minor Toekomstbestendige Stad aan de slag. Dit oude stukje stad met een bijzondere geschiedenis wordt de komende jaren getransformeerd tot een gezonde, groene en duurzame wijk.

BUURTKEUKEN

Een gezamenlijke buurtkeuken kwam als nadrukkelijke wens naar voren tijdens de eerste inspiratiesessie van het lab. Studenten Voeding en Diëtetiek bekijken hoe zij vorm kunnen geven aan dit idee. Bewoners kunnen elkaar in de buurtkeuken ontmoeten en samen (gezond) eten.

SAMENWERKING MET DE PROJECTONTWIKKELAAR

De uitkomsten van deze onderzoeken worden met projectontwikkelaar AM - onderdeel van bouwbedrijf BAM - doorgenomen. Zo ontstaat er al een unieke uitwisseling tussen kennis en toepassing al voordat ze de wijk gaan bouwen.

CONTACT

Lea den Broeder (Lector Gezondheid en Omgeving)

Onderzoekers

Daphne Wiersema

Anouk van der Steen

Fenna Wichers

Harko van den Hende (Communitymanager Inclusieve Gebiedsontwikkeling)

MEER INFORMATIE

www.hva.nl/bajeskwartier

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 18 maart 2019