De gele statiegeldbak

In iedere stad zie je ze lopen: mensen die tot in hun nek in de prullenbak hangen, op zoek naar flesjes en blikjes voor die € 0,15 statiegeld. Het is natuurlijk verschrikkelijk en mensonterend dat dit nodig is in een land als dat van ons. Deze mensen gaan heel ver om een paar centen bij te verdienen. Zijn het junks of daklozen? Natuurlijk zitten die erbij, maar vaak zijn het mensen waarvan je het niet eens verwacht. Het statiegeld brengt een onderliggend sociaal probleem naar het straatbeeld.


Statiegeld op Blikjes

Sinds de invoering van statiegeld op blikjes is het straatbeeld veranderd. Politieke signalen en Statiegeld Nederland wijzen erop dat statiegeld zal blijven en mogelijk zal toenemen tot € 1 per flesje. Dit statiegeldsysteem kent echter drie problemen: consumenten willen van hun blikjes/flesjes af, de armoede dwingt mensen om vuilnisbakken door te spitten en tot slot zwerfafval. De statiegeldbak biedt een oplossing voor twee van deze problemen en een humane oplossing voor de derde.

De Statiegeldbak

De statiegeldbak heeft bovenin openingen voor flesjes en blikjes. Door de opvallende gele kleur en de teksten 'no trash' en 'Statiegeldbak' is duidelijk dat het geen gewone prullenbak is. Onderaan kan de bak geopend worden met een klep, waardoor verpakkingen eenvoudig kunnen worden verwijderd. De bak is robuust, zelfreinigend dankzij de gaten en kruizen die regenwater toelaten, en biedt ruimte aan 80-100 flesjes en blikjes. Dit humane ontwerp maakt het voor mensen mogelijk om statiegeldverpakkingen te verzamelen zonder in vuilnisbakken te hoeven duiken.

Marathon van Rotterdam

Tijdens de Marathon van Rotterdam testte een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam een mobiele statiegeldbak. Toen deze naast een prullenbak werd geplaatst, gooiden mensen hun blikjes in de statiegeldbak in plaats van de prullenbak. Dit experiment toonde aan dat als consumenten een gemakkelijke optie hebben, ze bereid zijn deze te gebruiken.

Art for Impact: Pablo & Antonius

De gele statiegeldbak is een creatie van kunstenaars Pablo Cantatore (23) en Antonius Janssen (24), oprichters van Art for Impact. "In het voorjaar van 2023 zagen we dat de invoering van statiegeld op blikjes leidde tot overhoop gehaalde afvalbakken," vertelt Pablo. "We wilden een slimme oplossing bedenken om onze stad schoner en socialer te maken." Antonius voegt toe: "Na weken van ontwerpen kwamen we tot dit ontwerp en namen we contact op met Statiegeld Nederland. Zij reageerden direct positief en helpen ons nu met het opzetten van het project in heel Nederland."

Toekomstige Plannen

Statiegeld Nederland is enthousiast over dit innovatieve ontwerp."Wij geloven in de Gele Statiegeldbak en ondersteunen praktijktests van dit soort slimme uitvindingen. We verwachten dat deze donatiebak zal bijdragen aan minder zwerfafval en meer recycling van blikjes en flesjes."

De statiegeldbakken zijn nu te vinden in Amsterdam en Rotterdam en binnenkort ook in andere steden zoals Haarlem, Heemskerk, Beverwijk, Noordwijk en Amstelveen. De hoop is dat heel Nederland zal volgen!

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 4 juli 2024