Herken Autisme!
Autisme! Wat is het, hoe herken ik het en hoe ga ik ermee om? Dit zijn de vragen die ouders van kinderen met autisme zich zullen stellen bij het ontdekken dat hun kind ‘anders’ is. Vaak is het zelfs zo dat ouders het niet willen accepteren dat hun kind autisme heeft, wat ervoor zorgt dat een kind met autisme geen tijdige zorg krijgt. Daarom vinden wij Berat, Per en Emre van de Hogeschool van Amsterdam het belangrijk dat wij dit onder de aandacht brengen van een grote groep.
Autisme komt steeds vaker voor bij kinderen in Nederland en nee natuurlijk niet alleen in Nederland, maar hoe belangrijk zou jij het later vinden dat je kind gezond is? Wij denken dat iedereen een gezond kind zou willen, maar wat betekent dat voor een kind die ‘anders’ is? Elk kind heeft recht op een bij hem of haar passende behandeling en kinderen met autisme hebben toch iets meer aandacht nodig als de ‘normale’ kinderen en ja, wij maken bewust onderscheid omdat volwassen ouders een kind met autisme moeten kunnen accepteren. Alleen zijn we nog niet bij het accepteren, want hoe herken je het?
Kinderen met autisme kunnen gedragingen vertonen die voor ouders verwarrend of uitdagend kunnen zijn, zoals herhaaldelijk gedrag, moeite met oogcontact of hypersensitiviteit voor geluiden. Door de kenmerken van autisme te herkennen, kunnen ouders leren om geduldiger, empathisch en creatiever te zijn in het ondersteunen van hun kind. Dit begrip kan leiden tot een sterker gevoel van verbondenheid binnen het gezin en een positieve invloed hebben op de algehele gezinsdynamiek, dus:
- Herhaaldelijk gedrag
- overgevoeligheid voor geluiden en onder gevoeligheid voor pijn
- Moeite met oogcontact
- Moeite met spreken of helemaal niet spreken
Dit zijn een van de kenmerken, waarmee autisme herkend kan worden.
In samenwerking met Emirsfoundation is de campagne ‘herken autisme’ gestart en hiermee willen wij ouders of toekomstige ouders informeren dat het belangrijk is dat we autisme kunnen herkennen en daarna kunnen accepteren om een kind vroegtijdig aan de juiste zorg te laten komen.
Voor meer informatie over het herkennen van autisme kun je contact opnemen met www.emirsfoundation.nl