Gewoon vette dingen
Circulair warenhuis
Ik had aanvankelijk eigenlijk heel weinig met al dat duurzaamheidsgedoe, ik wilde gewoon vette dingen maken,” vertelt Boris de Wit, vierdejaars Product Design terwijl hij plaatsneemt aan de tafel in de werkplaats van het Circulair Warenhuis in Leiden.
Ik had aanvankelijk eigenlijk heel weinig met al dat duurzaamheidsgedoe, ik wilde gewoon vette dingen maken,” vertelt Boris de Wit, vierdejaars Product Design terwijl hij plaatsneemt aan de tafel in de werkplaats van het Circulair Warenhuis in Leiden. Zijn docent Jeroen van Vorsselen zette hem echter op het spoor van circulair ontwerp en nu inspireert hij kunstenaars en ontwerpers om reststromen uit de kringloopwinkel een nieuw leven te geven.
In 2022 werd slechts 49% van de spullen die bij een kringloop binnen werden gebracht ook daadwerkelijk gebruikt. Wie op bezoek gaat bij het Circulair Warenhuis ziet gelijk de potentie. Duizenden kilo’s oud meubilair worden hier door Martijn Perquin en zijn collega’s uit elkaar gehaald, geschuurd en weer verwerkt tot houten planken die in de werkplaats weer tot leven komen. “We hebben een webshop en we kunnen ook in opdracht meubels laten maken,” vertelt Martijn.
Het Circulair Warenhuis
Hoewel het Circulair Warenhuis er op deze manier in slaagt om heel veel materiaal te hergebruiken, komen er nog altijd spullen binnen waar ook zij eigenlijk niks meer mee kunnen. Dat was dan ook de opdracht voor Boris. “Ik moest iets toevoegen aan wat er hier al gedaan werd,” vertelt hij. “Martijn en zijn collega’s slagen er echt in om al heel veel materiaal te hergebruiken, maar nog steeds blijft er heel veel over.”
Na enig onderzoek besluit Boris om samen met een aantal kunstenaars en ontwerpers de Circular Creator Club op te richten. “We zijn nu met ongeveer tien en dat moeten er nog veel meer worden.” De kunstenaars en ontwerpers krijgen toegang tot de restmaterialen en -producten waar de kringloopwinkel eigenlijk niets meer mee kan. “We willen dat het om meer gaat dan alleen gebruik van het materiaal dat we te bieden hebben. Het is niet zo dat je afval gebruikt, dat je dus per definitie goed bezig bent. Dat is heel kortzichtig.”
“In de Circular Creator Club werken we met KPI’s,” grapt Boris. “Maar bij ons staat het voor kennisvergaring, proces en impact.” Boris wil dat de kunstenaars en ontwerpers die meedoen ook echt na gaan denken over welke rol zij innemen in het proces van circulariteit. “Je wilt dat ze zich echt bewust zijn van de intrinsieke waarde van een restproduct. Als iemand een product in de kringloopwinkel gewoon wil kopen is dat altijd beter dan dat het wordt verwerkt tot iets nieuws.”
Voor Martijn Perquin is de samenwerking met Boris ook een kans om de jonge vakmensen in het Circulair Warenhuis te laten kennismaken met toonaangevende ontwerpers. “Er zijn hier veel jongens uit het mbo die stage lopen en dan is het natuurlijk heel tof als ze kunnen samenwerken met iemand als Tejo Remy (onder meer bekend van Droog Design, red.).
Ambitie
Boris zelf kijkt al ambitieus naar de toekomst. “Ik zou graag willen opschalen. We zijn al in gesprek met Kringloopwinkel De Lokatie en ik zou het liefst zien dat we dit op nog meer plekken in Nederland gaan doen.” Het laatste jaar van zijn opleiding heeft Boris heel veel geleerd op het gebied van ondernemerschap en duurzaamheid, toch is hij zelf ook bezig gebleven met ontwerpen. “Ik heb een tafel ontworpen die helemaal gemaakt is van oude DVD’s. Bij recyclen maak je het oorspronkelijke product tot iets nieuws, maar wat ik heb gedaan is de DVD”s in de huidige vorm gebruiken. Dat is echt hergebruiken.”