Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Voedingstudent Teun won met zijn werk een Groene Michelinster

Student Voeding en Diëtetiek

'Ik wil de status van groente verhogen naar een prachtig gerecht op zichzelf.'

Onlangs won tweedejaarsstudent Teun samen met het Texelse restaurant waar hij in de weekenden werkt, een Groene Michelinster. Hoewel hij in 2023 met de opleiding Voeding en Diëtetiek begon, is hij zeker geen nieuwkomer in de culinaire wereld. Twee jaar eerder woonde hij op Texel en volgde hij daar de koksopleiding. Zijn passie ontstond al in zijn jeugd, want Teun staat al vanaf jonge leeftijd graag in de keuken. Tijdens de koksopleiding liep hij stage bij Kook Atelier op Oost in Oosterend, een van de beste restaurants van Texel.

Duurzaam en lokaal

Volgens hun website is Kook Atelier 'een bewuste gastronomische bestemming aan het Texelse Wad, waar de magie van de natuur en culinair genieten samenkomen.' En dat is ook precies wat Teun aanspreekt: 'Ik houd van een duurzame keuken waarin lokale producten worden verwerkt.' In de weekenden werkt hij op Texel, waar hij een kamer huurt, en doordeweeks studeert hij in Amsterdam. Bij Kook Atelier helpt hij ‘overal en nergens’ mee. Soms staat hij in de keuken, soms vertelt hij aan tafel over de gerechten. Hij vindt het geweldig om gasten het verhaal achter het eten en de herkomst van de producten te vertellen. ‘Eigen ideeën voor gerechten kunnen we inbrengen bij de chef-kok en dan gaan we als team aan de slag en proeven we samen wat het beste smaakt.’

Texel-Amsterdam-Bologna-Wageningen

De koksopleiding leverde hem al veel kennis op over producten en ingrediënten. De opleiding Voeding en Diëtetiek geeft hem een andere kijk op voeding. 'Ik heb nu meer achtergrondkennis, bijvoorbeeld over scheikundige samenstellingen door chemielessen en practica. Momenteel volg ik de module Food & Design waar ik ook weer ongelooflijk veel van leer.' In het derde jaar wil hij waarschijnlijk een internationale minor volgen. Hij heeft zijn oog laten vallen op de gastronomische opleiding in Bologna. Na zijn bachelor wil hij nog door met de 2-jarige master Foodtechnologie in Wageningen.

Groene Michelinster

Onlangs behaalde het restaurant waar hij werkt een Groene Michelinster. 'We wisten dat we kans maakten, dus we gingen met het hele team naar Maastricht om bij de uitreiking te zijn. Het was fantastisch dat we de ster ook echt kregen!' De Groene Michelinster draait niet alleen om uitzonderlijke gerechten en gastvrijheid, maar ook om duurzaamheid, respect voor de natuur en het maken van bewuste keuzes die blijvende impact hebben. 'Onze menukaart is gebaseerd op het ecosysteem van Texel. We gaan vaak wandelen en verwerken dat de producten die we oogsten, plukken of uit de zee halen.'

Groente als prachtig gerecht

Zijn eigen specialiteit is het verwerken van groenten tot mooie gerechten. 'Ik wil de status van groenten verhogen naar een prachtig gerecht op zichzelf.' Zelf eet hij vanuit duurzaamheidsoogpunt zelden vlees, en geniet hij van vers geoogste groenten, zelfgeplukte kruiden en van vis-, schaal- en schelpdieren uit de Noordzee.