Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Tess studeerde bij een bedrijf dat verspilling van voedsel op de kaart zet

Student Voeding en Diëtetiek

Voedingstudent Tess

'Ik studeerde af bij InStock, zij gebruiken in hun restaurants voedingsproducten die anders weggegooid zouden worden.'

Ik heb veel interesse voor voedingstrends, houd van koken, andere eetculturen en wil zo veel mogelijk van de wereld zien. Bovendien ben ik door mijn eigen allergieën al van jongs af aan bezig met wat ik wel en niet mag eten. Genoeg redenen om na mijn vwo te kiezen voor de opleiding Voeding en Diëtetiek.

Nieuwe producten ontwikkelen

Waar heeft de doelgroep behoefte aan? Hoe promoot je een voedingsproduct? Het ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe producten vind ik erg leuk. In het derde jaar van de opleiding kwamen studenten vanuit heel Europa een semester lang studeren in onze klas. Dat was een bijzondere ervaring. We kregen de opdracht om een innovatief product te maken voor een Europees land. Uiteindelijk hebben we door middel van marktonderzoek, enquêtes, brainstormsessies en veel (mislukte) prototypes in de keuken een heerlijke groente/visburger ontwikkeld voor de Zweedse markt.

Minor in Kopenhagen

In mijn derde jaar kreeg ik de kans om een semester te studeren aan de Metropolitan University College in Kopenhagen. Ik volgde twee modules. De eerste module ging over voedselvoorziening in rampgebieden en de tweede over voeding en duurzaamheid. Tijdens dit half jaar in Kopenhagen heb ik zo ontzettend veel geleerd over het land, de stad, de mensen, de taal, mijzelf en natuurlijk ook over voeding. Studeren in het buitenland is echt een aanrader.

Afstuderen op voedselverspilling

Mijn afstudeeronderzoek deed ik bij Instock; een bedrijf dat voedselverspilling op de kaart zet. De drie Instock restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht gebruiken producten die anders weggegooid zouden worden. Tijdens mijn onderzoek richtte ik mij op hun Food Rescue Center. Dat is een plek waar onverkochte producten (met name groente en fruit) worden verzameld en gesorteerd. Grote restaurants en cateraars kunnen hier producten inkopen en redden van verspilling. Samen met studiegenoot Maartje Huttenhuis schreef ik een adviesrapport over het verbeteren van alle processen in het Food Rescue Center, van de hygiëneregels tot de verschillende categorieën aardappelen, groenten en fruit die het bedrijf verkoopt.

Tussenjaar

Na de zomer ga ik een bestuursjaar doen bij zeilvereniging A.S.Z.V. Orionis in Amsterdam. Daarnaast zoek ik werk waarmee ik mij verder kan ontwikkelen in de voedingsbranche en ga ik mij oriënteren op een master. In Amsterdam, Wageningen of misschien toch weer terug naar Kopenhagen? Alles is mogelijk.