Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Oud-student Sarah adviseert als diëtist over gezonde voeding

Voeding en Diëtetiek

'In sommige culturen betekent goed eten juist veel eten.'

Loop jij een blokje om voor Turkse baklava? Dip je Marokkaans brood in olijfolie bij het ontbijt? Watertand je van een witte boterham met hagelslag? Af en toe genieten mag, met mate. Maar in sommige culturen betekent goed eten juist veel eten. Als diëtist behandelt oud HvA'er Sarah cliënten met verschillende achtergronden en klachten. Ze legt uit.

Turkse bakker

Gezond is niet voor iedereen hetzelfde

Sarah: ‘In de Marokkaanse, Surinaamse en Turkse eetcultuur staan grote porties voor gastvrijheid, welvaart en zorg. Stevig is gezond, een normaal gewicht te mager. Ze combineren koolhydraten, zoals brood met aardappelen of rijst met bonen. Dat lijkt gezond, maar levert te veel calorieën op, vooral bij grote porties. Veel cliënten weten dat niet en krijgen daardoor overgewicht, wat de kans op Diabetes type 2 vergroot. Een ziekte die voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen.'

Je eetpatroon aanpassen is niet moeilijk

'Maar je moet er wel wat voor doen. De generatie van nu eet heel gevarieerd, maar vooral de oudere generatie heeft er moeite mee. Ze blijven het liefst bij hun tajine met brood en eten bijvoorbeeld niet zo gauw pasta. Er zitten emotionele eters tussen die troost vinden in vertrouwd eten. Of mensen die eten uit verveling. Sommige cliënten komen daarom al jaren bij me.’

Onze gesprekken zijn hun stok achter de deur

‘Ze komen voor advies en een persoonlijk eetschema, maar ook om hun hart te luchten. Als diëtist moet je motiveren, empathisch zijn en goed luisteren. Om cliënten te helpen verdiep ik me in gedrag en hoe mensen denken. '

Mijn werk is heel afwisselend

'Bij diëtistenpraktijk Dieetplaneet help ik mensen met allerlei klachten, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). PDS beïnvloedt je leven, met een opgeblazen gevoel, buikpijn en toiletproblemen. Als mijn cliënten dankzij mijn hulp gezonder eten of van hun klachten afkomen, heeft dat enorme impact. Dat vind ik heel fijn om te zien.'