Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Jaar 2, 3 en 4

In jaar 2, 3 en 4 van Voeding en Diëtetiek volg je een flexibel studieprogramma met modules die passen bij jouw interesses. Lees meer de inhoud van de modules, hoe het flexibele programma werkt en de praktijkopdracht in jaar 4 bij een echte opdrachtgever.

Hoofdfase: kies jouw ideale studieprogramma

Met alle kennis en ervaringen uit jaar 1 op zak, ben je klaar voor de volgende stap: je specialiseert je tot professional in de door jou gekozen expertise. Hiervoor stel je zelf een programma samen met passende modules. Je persoonlijke ontwikkelingscoach helpt je hierbij.

Hoe werkt het flexibele programma?

  • Je kiest zelf je modules (2 per semester) en een minor.
  • In totaal volg je 6 modules (uit het aanbod van 11 modules) in de hoofdfase van de opleiding.
  • Per semester ontvang je 30 studiepunten.
  • In overleg met je ontwikkelingscoach kun je de opleiding versnellen. Je volgt dan 3 modules per semester en rondt de opleiding een half jaar eerder af.

Wat ga je doen?

Tijdens de modules werk je veel samen met medestudenten en professionals. Zo kun je als tweedejaars bijvoorbeeld data verzamelen om te helpen bij het onderzoek van een vierdejaarsstudent. Of je werkt samen met een fysiotherapeut aan een programma om patiënten beter te helpen bij hun herstel. Welke modules je volgt, bepaal je zelf. Je kiest de modules die passen bij jouw beroepskeuze. Hieronder zie je een paar voorbeelden van modules die belangrijk zijn voor beroepen:

Diëtist

  • Food & Lifestyle

  • Food & Care

  • Food & Cure I

  • Food & Cure II

Leefstijlcoach

  • Food & Lifestyle

  • Food & Taste

  • Food & Cure I

  • Food & Entrepreneurship

  • Food & Health Promotion

Productontwikkelaar

  • Food & Design

  • Food & Entrepreneurship

  • Food & Taste

  • Food & Media

Kwaliteitsexpert

  • Food Safety & Quality
  • Food & Design
  • Food & Taste
Aanbod modules
Food & LifestyleJe leert hoe je als coach anderen helpt om hun gedrag te veranderen. Om beter te eten en meer te bewegen bijvoorbeeld. Maar ook hoe je overgewicht voorkomt en behandelt. Ook maak je kennis met digitale technieken (e-health) die je hierbij kunt inzetten.
Food & Cure IDe rol van voedsel bij medische behandelingen staat centraal. Van cardiometabole aandoeningen bijvoorbeeld, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast verdiep je je in voedselovergevoeligheid en een gerelateerde aandoening zoals het prikkelbare darm syndroom. Tot slot leer je hoe je als diëtist methodisch en evidence-based handelt.
Food & Cure IIEen verdiepende module over het behandelen van klinische ziektebeelden. Je focust je op medische voeding en jouw rol in een ziekenhuis of instelling. Hoe werk je effectief samen met andere specialisten? En hoe zorg je voor een goede overdracht als de patiënt jouw instelling verlaat? Daarnaast leer je kritisch redeneren voor het opstellen van het beste behandelplan voor jouw patiënt.
Food & CareAls diëtist speel je een sleutelrol bij het verbeteren van beleid voor voeding en beweging in zorginstellingen. Je leert hoe je dat vanuit jouw positie binnen de organisatie het beste realiseert. Communicatie is daarbij heel belangrijk, net als het afstemmen van behandelingen op verschillende doelgroepen.
Food & Health PromotionHoe pak je complexe voedingsproblemen in en rondom de grote stad aan? Dat is een van de grote vragen van deze module. Je leert hoe je met doelgroeponderzoek en interventieontwikkeling de gezondheid op wijkniveau verbetert. Ook ontwikkel je vaardigheden om deze aanpak af te stemmen op de diversiteit in voedselculturen.
Food & SportSport en voeding gaan hand in hand. Je ontdekt hoe je sportprestaties optimaliseert met voeding. Bij recreatieve sporters en krachtsporters, in samenwerking met sportverenigingen. Zo organiseer je bijvoorbeeld met medestudenten sportevenementen voor verschillende doelgroepen.
Food & TasteGezond eten gaat makkelijker als iets lekker is. Maar wat maakt iets lekker? Dat weet je na deze module. Je leert hoe je een smaakonderzoek uitvoert en de smaak van producten verbetert voor diverse doelgroepen. Ook ontwikkel je kookgeletterdheid: de vaardigheid om anderen te leren koken, zodat zij makkelijk gezonde maaltijden kunnen maken.
Food & MediaIn de media is steeds meer aandacht voor voeding en alles wat hiermee te maken heeft. Je ontdekt foodtrends en analyseert hoe deze zich verhouden tot de media. Ook ga je zelf aan de slag met content voor (online) campagnes. Je leert journalistieke vaardigheden zoals schrijven voor het web, maar ook digital design en vormgeving.
Food & DesignJe ontwikkelt een duurzaam foodconcept samen met studenten van verschillende opleidingen en verschillende studiejaren.
Food & EntrepreneurshipOndernemen leer je in de praktijk. Dat is precies wat je tijdens deze module doet. Je gaat aan slag met je eigen diëtetiek- of lifestylepraktijk, creëert je eigen food start-up of helpt een bestaande food start-up uit Amsterdam met professionaliseren. Je leert de tools en kennis die je nodig hebt voor het starten van een eigen onderneming.
Food Safety & QualityVoedselveiligheid- en kwaliteit staat centraal. Je leert voorwaarden opstellen voor het opschalen van een product aan de hand van relevante kwaliteitssystemen en wetgeving. Vervolgens breng je de opgedane kennis in de praktijk bij een start-up.

Minor kiezen

In jaar 3 volg je naast je gekozen modules een minor. Dit is een keuzeprogramma binnen een onderwerp waar jij je verder in wilt verdiepen. Je hebt keuzevrijheid, maar er gelden ook instapvoorwaarden per minor. Wil je een minor volgen buiten de opleiding? Dan moet je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie van Voeding en Diëtetiek.

Afstudeerfase: de echte wereld in

In de afstudeerfase ga je aan de slag bij een opdrachtgever. Als voedingsprofessional ga je nu écht het verschil maken.

Voorbeelden van opdrachten 

  • Test een plan waarmee de GGD Amsterdam jongeren helpt om gezonder te eten.

  • Ontwerp een tool voor het begeleiden van cliënten van een diëtistenpraktijk

  • Ontwikkel een innovatief voedingsproduct bij een gespecialiseerd bedrijf.

Je kiest zelf je opdrachtgever en het vraagstuk dat je wilt oplossen. Hierbij ontwikkel je een product waar mensen uiteindelijk echt iets aan hebben. Ook in het vierde jaar bepaal je zelf hoe je jouw skills en vaardigheden ontwikkelt. Dit kan bij één of meerdere opdrachtgevers. Uiteraard staat ook hierbij je ontwikkelingscoach weer klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuzes.