'Meetbaar maken wat moeilijk te meten is, dat is de schoonheid van toegepaste wiskunde'
Sanne, alumnus Toegepaste Wiskunde
Sanne studeerde in 2019 af aan de opleiding Toegepaste Wiskunde en werkt nu bij ChipSoft als ontwikkelaar capaciteitsmanagement.
Kun je iets vertellen over jouw huidige functie?
“Bij ChipSoft werk ik in een leuk team dat zich bezighoudt met capaciteitsmanagement voor de zorg. Zo maken we nu roosters voor de operatiekamers in een ziekenhuis. Je moet dan niet alleen rekening houden met het feit dat mensen geopereerd moeten worden, maar ook dat ze daarna een bed nodig hebben. Aan ons team de taak om de bedbezetting voor de toekomst te voorspellen. Zo moeten we voorkomen dat de ene dag alle bedden vol liggen en de verpleegkundigen het amper aankunnen, terwijl het de volgende dag heel stil is. Da's best een leuke puzzel.”
Kun je iets meer vertellen over de organisatie?
“Ja, Chipsoft houdt zich bezig met ontwikkeling van innovatieve software voor eigenlijk elke zorgverlener. Zo willen we realiseren dat deze mensen altijd op het juiste moment de juiste zorg kunnen bieden. Op die manier kun je schaarse tijd en middelen beter inzetten en dus efficiënter werken. Chipsoft is bijvoorbeeld marktleider van het elektronisch patiëntendossier in Nederland. Met dat informatiesysteem kunnen allerlei zorginstellingen en zorgverleners gegevens uitwisselen en zo de zorg verbeteren.”
Ben je na je opleiding gelijk begonnen bij ChipSoft?
“Ja, klopt. Ik heb mijn afstudeerstage van Toegepaste Wiskunde gedaan bij Chipsoft en daarna kon ik blijven. Dus dat ging gemakkelijk.”
Wat zijn jouw belangrijkste taken binnen het bedrijf of binnen je team?
“Met het team Capaciteitsmanagement leveren we verschillende producten. Ik ben, samen met een collega, verantwoordelijk voor de zogenaamde 'sessie-roosters'. Het leuke is dat we daarna ook verantwoordelijk zijn voor de implementatie van die roosters bij de ziekenhuizen én voor de doorontwikkeling ervan. Omdat we hier 'agile' werken hebben we afwisselend 'ontwikkelweken' waarin we bezig zijn met de ontwikkeling en verbetering van het product en 'testweken'. Tussendoor doen we nog validaties bij het ziekenhuis om te zien welke afwijkingen er zijn en hoe we die kunnen verklaren. Daarnaast vind ik het ook leuk om de werkstudenten en stagiaires in het bedrijf te begeleiden.”
Heb je in deze functie veel aan de kennis uit je opleiding?
“Ja, dat is heel duidelijk. Vooral het gedeelte dat zich richt op 'operations research', daar heb ik dagelijks veel aan. Maar ook statistiek gebruik ik in mijn werk natuurlijk veel. Verder hebben we tijdens de opleiding Toegepaste Wiskunde geleerd om te programmeren in 'R' en dat is de programmeertaal die ik hier op het werk ook veel gebruik. Ook leer je op de HvA best veel 'soft skills'. Zeker tijdens de projecten. Ik heb het dan over skills als werken in teams of presenteren aan klanten. Ook die vaardigheden heb ik in de dagelijkse praktijk veel nodig."