Iets voor jou?
Ben je maatschappelijk betrokken en wil je mensen helpen bij het oplossen van hun sociaal-juridische problemen? Of het nu gaat om schulden, huurconflicten, of andere juridische kwesties, als SJD’er gebruik je jouw kennis van de wet om anderen te helpen de juiste stappen te zetten. Heb je oog voor de persoon én het recht? Kies dan voor de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de HvA.
Dit ga je doen
Bij de opleiding SJD leer je hoe je werkt met wet- en regelgeving én hoe je op de juiste manier omgaat met cliënten. Je werkt aan thema’s als Werken, Wonen, Schulden en Criminaliteit & Veiligheid. De vakken Communicatie en Methodiek & Maatschappij bereiden je voor op de maatschappelijke kant van het beroep.
- Jaar 1
Jaar 1 start met een inleidende module waarin je werkt aan communicatieve, methodische en juridische basiskennis en -vaardigheden. In de volgende modules staan de thema’s werken, bestuur en participatie centraal. Je werkt aan praktijkproblemen en krijgt bijvoorbeeld de juridische vakken die je nodig hebt om deze problemen te kunnen oplossen. Ook doe je onderzoek naar een maatschappelijk probleem.
- Jaar 2
Jaar 2 is een verdieping van jaar 1 met thema’s als conflictbeslechting, schulden en sociale zekerheid. Je doet onderzoek naar een probleem uit de praktijk en gaat in het werkveld aan de slag. Daarna is er een keuzeprogramma en ontwikkel je je verder als SJD-professional.
- Jaar 3 en 4
In jaar 3 loop je stage bij een organisatie die jou aanspreekt. Zo leer je in de praktijk cliëntgericht te handelen (adviseren, belangen behartigen en cliënten begeleiden). In jaar 4 volg je een minor (keuzeprogramma) en rond je je opleiding af met een praktijkgericht onderzoek.
Toelatingseisen
Havo, vwo of mbo 4
Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.
Benodigde tijd
40 uur per week
Bij de opleiding SJD heb je minimaal 14 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 26 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.
Kosten
Collegegeld en extra kosten
Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 500 in het eerste studiejaar.
Waarom Sociaal Juridische Dienstverlening aan de HvA?
- Kleine klassen met voldoende aandacht en begeleiding voor iedere student.
- Actuele thema’s en praktische opdrachten uit de sociaal-juridische praktijk vormen de kern van het onderwijs.
- Amsterdam is als grote stad met veel verschillende mensen de ideale plek voor afwisselende praktijkopdrachten en stages.
Voor wie?
- Je bent maatschappelijk betrokken.
- Je hebt gevoel voor rechtvaardigheid.
- Je kunt je goed uitdrukken, verbaal en schriftelijk.