Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Als oefentherapeut analyseer je wat de invloed is van beweeggedrag of leefstijl op bepaalde lichamelijke of mentale klachten. Je coacht jouw cliënten in het begrijpen, verminderen en voorkomen van hun klachten. Dat doe je meteen in de praktijk. Want bij Oefentherapie: leerroute Interprofessionele Paramedische Zorg (IPZ) werk je vanaf de start van je opleiding aan vraagstukken voor opdrachtgevers, samen met andere zorgprofessionals.

14 december 2024
Kom naar de open dag

Start jij na de zomer met Leerroute IPZ? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet

Bekijk alle informatie

Dit ga je doen

Vergeet klassikale lessen en toetsen: bij IPZ ga je met kennis en vaardigheden uit de ergotherapie, oefentherapie en fysiotherapie aan de slag met échte vraagstukken uit de praktijk. Daarin word je begeleid door je opdrachtgever en je leercoach, waarmee je elke week gesprekken hebt over je kennis, houding en vaardigheidsniveau. Dat gebeurt individueel én met het team waarin je werkt en leert. Je ontwikkeling hou je bij in je portfolio, waarin je feedback en producten van je vraagstuk verwerkt.

Jaar 1

In jaar 1 ga je in een team aan de slag met opdrachten van Amsterdamse zorg- en welzijnsorganisaties. Iedere team werkt aan een ander vraagstuk. Daarnaast loop je ook gelijk een sociale stage waarin je iemand met een sociale hulpvraag begeleidt.

Jaar 2

In jaar 2 loop je stage bij een ergo-, oefen-, of fysiotherapeut en werk je in een projectgroep aan verschillende vraagstukken. Na 1,5 jaar kies je in overleg met je leercoach of het beroep van oefentherapeut het beste bij jou past of dat je liever wilt afstuderen als fysio- of ergotherapeut.

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor van 20 weken voor het verbreden of verdiepen van je kennis. Je kiest een minor van de HvA of van een andere instelling voor hoger onderwijs in Nederland of het buitenland. Het andere semester loop je stage.

Jaar 4

In jaar 4 loop je een tweede stage van 20 weken in de beroepspraktijk. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek waarmee je bijdraagt aan het professionaliseren van de praktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot de opleiding Oefentherapie: leerroute IPZ met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen, wel aanbevelingen: de vakken biologie, wiskunde en Engels.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je besteedt 40 uur per week aan de opleiding Oefentherapie: leerroute IPZ. Je bent op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag aanwezig op de campus of bij je opdrachtgever.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor de aanschaf van een laptop en indien gewenst of noodzakelijk bepaalde boeken of vakmaterialen. Ook stages leveren eventuele reis- en verblijfkosten op.

Lees meer over studiekosten

Waarom Oefentherapie: leerroute IPZ aan de HvA?

  • De opleiding richt zich niet op klassikale lessen en het behalen van toetsen, maar op je ontwikkeling in de praktijk.
  • Met vraagstukken voor opdrachtgevers werk je aan je beroepskennis, je vaardigheden en werkhouding. Zo heb je zelf veel invloed op je ontwikkeling tot zorgprofessional.
  • Projecten doe je in groepsverband, onder begeleiding van een leercoach. Zo leer je samenwerken en vanuit meerdere perspectieven naar een vraagstuk kijken.
  • Door samen te werken met andere zorgverleners en het inzetten van zorgtechnologie, draag je al tijdens je opleiding bij aan innovaties in de zorg, én krijg je inzicht in een brede basis van paramedisch therapeutisch handelen.

Voor wie

  • Je wil leren hoe gedrag invloed heeft op lichamelijke klachten en gezondheid, en hoe je klachten kunt bestrijden door meer bewustwording en een betere beheersing van je lichaam.
  • Je wil graag mensen coachen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.
  • Je werkt graag in groepsverband met medestudenten aan opdrachten, bent nieuwsgierig en durft vragen te stellen.
  • Je bent geïnteresseerd in gezondheid, bewegen en zorgtechnologie, maakt graag zelf keuzes en kunt goed zelfstandig werken.
  • Je wil leren hoe je met andere zorgprofessionals samenwerkt en hoe je complexe zorg verleent op plekken waar dit nodig is. Bijvoorbeeld bij mensen thuis, in een verpleeghuis of revalidatiekliniek.