Studieprogramma master Legal Tech
De master Legal Tech duurt twee jaar en is opgedeeld in vier semesters.
In het studieprogramma staan 3 legal tech thema’s centraal: Regelgebaseerde systemen (semester 1), Gegevens & gegevensbeheer (semester 2), en Datagedreven systemen (semester 3).
Je leert in elk semester over het thema vanuit vier verschillende perspectieven:
- Technologie
- Juridische Kaders en Management
- Onderzoek
- Design en Communicatie
In de modules pas je je nieuwe kennis en vaardigheden toe in praktische situaties binnen diverse juridische contexten en organisaties.
Beroepsopdrachten
Elk semester werk je aan beroepsopdrachten van externe opdrachtgevers die aansluiten bij het thema van het semester. Hierbij combineer je theorie en praktische vaardigheden vanuit de verschillende perspectieven.
Professionele ontwikkeling
Gedurende de hele opleiding ondersteunen we je door via workshops, coaching en intervisie bij jouw ontwikkeling tot masterprofessional. Zo leer je jouw ontwikkeling zelfbewust te sturen. Je leert optimaal van je ervaringen en maakt slim gebruik van je leer- en werkomgeving
Semester 1: Regelgebaseerde systemen
Hoe vertaal je wet- en regelgeving naar de dagelijkse praktijk? Wetgeving is meestal geschreven in complexe juridische taal en bevat veel verwijzingen, vaagheden, en normen die ruimte laten voor interpretatie of verdere invulling vereisen. Jurisprudentie is dan ook een belangrijke bron om regels uit af te leiden. In dit semester leer je hoe je deze materie zo precies mogelijk kunt omzetten naar een regelgebaseerd systeem: een toepassing met vragen en antwoorden die helpt de juridische positie van de gebruiker te bepalen. Daarbij leer je hoe je elke stap en beslissing in dit vertaalproces duidelijk kunt maken, zodat altijd zichtbaar is op welke juridische regels en normen de beslissingen zijn gebaseerd.
De vraagstukken die je gaat aanpakken, kunnen betrekking hebben op zowel het publieke als het private domein, en kunnen gericht zijn op zowel intern gebruik binnen organisaties als op externe gebruikers. Je leert hoe je een statische en dynamische structuur kunt opzetten die zorgt voor een nauwkeurige verantwoording van de vertaling van wetgeving.
Semester 2: Gegevens & gegevensbeheer
Goed beheer van (juridische) gegevens is een belangrijk fundament voor succesvolle organisaties. In dit semester duik je in de wereld van informatiekunde, databases en gegevensbeheer. Je maakt kennis met de basisbegrippen en normen die je nodig hebt om gegevens effectief te beheren. Je leert hoe je een duidelijke aanpak voor gegevensbeheer kunt opzetten en afstemmen die aansluit op de behoeften van een organisatie.
Na dit semester ben je in staat om de informatievoorziening en het gegevensbeheer in elke organisatie te optimaliseren, zodat je direct impact kunt maken op beleid, processen en besluitvorming.
Semester 3: Datagedreven systemen
In dit semester wordt niet vanuit de regels gewerkt, maar juist vanuit beschikbare data. Welke patronen kunnen worden ontdekt in die data? Welke regels kunnen daaruit worden afgeleid en passen deze regels wel bij het juridisch kader?
Er zijn zeer diverse toepassingen te bedenken waarbij datagedreven technologie inzichten geeft en kan helpen juridisch werk te versnellen. Zo kan met technieken als machine learning en large language models veel sneller meer tekst worden geanalyseerd, kunnen er juridische beslissingen mee worden aangedragen of verslaglegging van zittingen worden geautomatiseerd. Tegelijkertijd roepen dat soort systemen ook veel maatschappelijke en ethische vragen op. Willen we wel dat een computer recht ‘spreekt’ of burgers als verdacht worden aangemerkt door hun dagelijkse routines? Je leert welke technieken er zijn, hoe je systemen traint met data, hoe je zo veel mogelijk voorkomt dat een systeem een black box vormt, hoe je technische en juridische voorwaarden op elkaar laat aansluiten en hoe je verantwoord ontwerpt.
Semester 4: Het afstudeerprogramma
In het afstudeerprogramma van de opleiding krijg je de kans om je opgebouwde kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen en te laten zien. Het programma bestaat uit twee onderdelen:
- De afstudeeropdracht (25 studiepunten): Je voert zelfstandig een uitdagende beroepsopdracht uit voor een organisatie met een legal tech vraagstuk. Deze opdracht sluit aan bij de thema's en competenties die je tijdens de opleiding hebt ontwikkeld. Je kiest een vraagstuk dat past bij jouw interesses en de opleiding.
- De reflectieopdracht (5 studiepunten): In deze opdracht reflecteer je op je eigen professionele ontwikkeling. In een persoonlijke reflectie beschrijf je jouw groei tijdens de opleiding, presenteer je je als startbekwame masterprofessional in legal tech. En formuleer je jouw toekomstige ontwikkelpunten.
Dit afstudeerprogramma biedt je de mogelijkheid om je expertise in legal tech te demonstreren en jezelf voor te bereiden op een succesvolle carrière in het werkveld.
Titel en diploma
Na het afronden van de opleiding ontvang je het masterdiploma Legal Tech en mag je de titel Master of Laws (LLM) voeren.