Studieprogramma
De master Klimaatpsychologie en -gedrag is een tweejarige deeltijdopleiding. Elk studiejaar bestaat uit 2 semesters van elk 2 blokken.
Dat we het klimaat minder zouden moeten belasten, is voor veel mensen duidelijk. Toch gedragen we ons daar niet altijd naar. Je leert in deze master wat mensen tegenhoudt zich duurzamer te gedragen, wat er moet gebeuren om dit gedrag te veranderen en hoe je dat klimaatbewuste gedrag vervolgens behoudt.
Leergemeenschap
Docenten en studenten werken samen in leergemeenschappen. Die samenwerking is gelijkwaardig, en docenten nemen geen sturende, maar een meer coachende rol in. Dat vraagt van jou dat je goed in staat bent aan te geven wat jij op een bepaald moment in je leerproces nodig hebt, en dat jij zelf waar nodig ook een coachende rol in kan nemen in jouw leergemeenschap.
Je bent een dag per week op de HvA waar we kennis- en vaardighedenonderwijs combineren met samenwerken aan transitieprojecten en verschillende vormen van supervisie en intervisie. Tijdens de lunch & learn worden interessante lezingen gegeven door gastsprekers of medestudenten. Deze lezingen zijn openbaar toegankelijk.
Transitieproject in praktijk
Tijdens de master werk je aan een concreet transitieproject voor of op je eigen werkplek. Daarin doorloop je de stappen uit het SPARK model – een model voor gedragsverandering op het gebied van duurzaamheid dat door het aan de master gelieerde lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad(opent in nieuw venster) is ontworpen. Uiteraard voorzien wij je van alle kennis en vaardigheden die je daarbij nodig hebt. Daarnaast leer je hoe je actieonderzoek doet en adviesvaardigheden inzet en hoe je burgerparticipatie kan vormgeven.
Mondiaal perspectief
Vanwege de aard van de klimaatproblematiek hechten we veel waarde aan een mondiaal perspectief. Dat vind je bijvoorbeeld terug in de literatuur en casusbeschrijvingen die we gebruiken. We bezoeken samen ook internationale partners.
Transitiethema's
Het eerste semester leren we elkaar goed kennen en dompelen we je onder in het onderwerp duurzaamheid. Je maakt kennis met verschillende frames en theorieën, zoals de Sustainable Development Goals en de Donut Economy. Je leert ook meer over de vier thema’s waar we ons tijdens de master verder in verdiepen:
- de energietransitie
- de eiwittransitie
- circulaire economie
- mobiliteit
Het tweede, derde en vierde semester staat steeds een van deze thema’s centraal. In deze semesters werk je ook aan je eigen transitieproject.
Competenties
Tijdens de opleiding ontwikkel je de volgende competenties:
- Klimaatbewust gedrag realiseren
- Adviseren
- Praktijkgericht onderzoeken
- Professioneel werken
Titel en diploma
Na succesvolle afronding van de master Klimaatpsychologie en -gedrag mag je de titel Master of Science (Msc) voeren.
Alle informatie op een rij?