Iets voor jou?
Om de klimaatcrisis het hoofd te kunnen bieden, moeten we echt anders gaan leven. Dat vraagt om gedragsverandering van veel mensen. Met deze master ontwikkel je je tot specialist op het gebied van klimaatbewust gedrag, die overheden en organisaties kan ondersteunen de complexe transitie naar een duurzame samenleving te maken.
Dit ga je doen
Tijdens de master werk je aan een concreet project uit je eigen praktijk. Het project waar je mee aan de slag gaat past bij de transitiethema’s die centraal staan in de master: de mobiliteitstransitie, de energietransitie, de eiwittransitie en de transitie naar een circulaire economie. Je leert op methodische wijze interventies te ontwikkelen voor jouw transitieproject.
- Semester 1
Je leert je vraagstuk te relateren aan de klimaatcrisis en komt tot een probleemanalyse die gekoppeld is aan een gedragsvraagstuk. Daarnaast leer je om een goed klimaatgesprek te voeren en start je met het opbouwen van je eigen netwerk op het gebied van duurzaam gedrag.
- Semester 2 en 3
In semester 2 kom je in jouw project tot een overzicht van zogenaamde gedragsdeterminanten. In semester 3 selecteer je vervolgens passende gedragstechnieken bij de door jou gekozen gedragsdeterminanten en werk je deze verder uit. We hebben het ook over ethische aspecten bij duurzaamheidsvraagstukken en over hoe je verbinding kan maken met de mensen die bij dit soort vraagstukken betrokken zijn.
- Semester 4
In semester 4 maak je een realistisch plan van aanpak voor je project om te toetsen of de prototypes en uitgewerkte interventies in de praktijk haalbaar en effectief zijn, en of ze potentie hebben voor doorwerking in de praktijk. Ook maak je een mission statement waarin je laat zien wat voor professional klimaatpsychologie en -gedrag jij zal zijn.
Toelatingseisen
Opleiding en werkplek
Je hebt een bachelor in gedragswetenschappen, sociale wetenschappen of een vergelijkbare opleiding, en je bent werkzaam bij een relevante organisatie waar ruimte is voor het uitvoeren van verandertrajecten op het gebied van klimaatbewust gedrag.
Benodigde tijd
20 uur per week
Je bent een vaste lesdag per week op de HvA. Daarnaast besteed je ongeveer 12 uur per week aan zelfstudie. Dit kan je deels op je werkplek doen
Kosten
Collegegeld en andere kosten
Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor onder meer literatuur en een studiereis. Dit is ongeveer 450 tot 500 euro per studiejaar.
Waarom Klimaatpsychologie en -gedrag aan de HvA?
- De eerste beroepsopleiding op masterniveau in Nederland die opleidt tot specialist klimaatbewust gedrag.
- De nieuwste inzichten over de rol van psychologie bij het aanpakken van de klimaatcrisis.
- Nadruk op het maken van verbinding met mensen, onder andere door klimaatcoaching.
- Je krijgt (gast)colleges van experts uit het hele land en van onderzoekers van het aan de master verbonden lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad.
Voor wie?
- Je bent geïnteresseerd in psychologie en wil bijdragen aan een duurzame wereld.
- Je toont (verbindend) leiderschap.
- Je bent proactief en creatief.
- Je bent bestuurlijk en ethisch sensitief.
- Je hebt goede communicatieve en analytische vaardigheden.