Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

Op veel plekken in de wereld zijn veranderingen in gang gezet – en op nog veel meer plekken gaat dat gebeuren. Binnen het bedrijfsleven, de overheid en non-profitsector. Daar zijn mensen voor nodig met kennis van economie: van bedrijfskunde tot HR en van marketing tot financiën. Changemakers met kennis van economie. Veranderaars met kennis van economische processen om een economische transformatie mogelijk te maken.

Tijdens de master werk je aan veranderprojecten uit de praktijk. Je leert anders kijken naar de economie en zoekt met praktijkpartners, je medestudenten en docenten uit je eigen en andere economische disciplines naar oplossingen voor wicked problems.  

Wat is het studieprogramma van de opleiding? Check deze uitleg in ruim 1 minuut.

Semester 1

In het eerste semester leer je vanuit je eigen bachelorachtergrond dezelfde taal te spreken over economische transformatie. Je leert nieuwe theorieën, krijgt gereedschappen en wordt bekend gemaakt met transitie- en systeemdenken. Daarna ga je je verder verdiepen in het nieuw economisch denken. Je oefent met een praktijkopdracht en vervolgens solliciteer je al na 6 weken op een plek binnen een écht transformatieproject en ga je in het eerste semester aan de slag met praktijkgericht onderzoek en het maken van een advies voor de organisatie. Je werkt met je medestudenten uit andere economische richtingen, docenten en praktijkpartners aan discipline overstijgende oplossingen voor ‘wicked problems’. Je krijgt een coach en leert reflecteren op je rol als professional. Je hebt de regie over je eigen ontwikkeling maar wordt geholpen door je docent-begeleider, coach en leerregisseur uit de leergemeenschap. Je maakt geen tentamens maar een portfolio waarin je laat zien wat je goed kunt. Maar ook wat je hebt uitgeprobeerd en niet zo briljant bleek maar waarvan je goed weet wat je daarvan hebt geleerd. Je portfolio bespreek je met 2 assessoren en die beoordelen of jij weet en kunt wat een change maker economische transformatie in de praktijk nodig heeft om aan de hand van wetenschappelijk onderzoek een bruikbaar advies te schrijven. Jij weet daarbij goed wie je bent als adviseur maar heb je ook oog voor het belang en de positie van anderen.  

Semester 2

In het tweede semester solliciteer je opnieuw op een transformatieproject en dan ga je aan de slag met een herontwerp en implementatieplan. Ook nu werk je aan de hand van wetenschappelijk onderzoek aan een concrete oplossing en heb je daarbij oog voor jouw professional rol als herontwerper maar ook voor de andere stakeholders binnen de organisatie. Aan het eind van het tweede semester bespreek je opnieuw de bewijzen die in je portfolio hebt verzameld om aan te tonen dat je een herontwerp kunt maken. Ook laat je zien wat je gedurende het jaar hebt gemaakt als praktijkgericht onderzoeker en hoe je je jezelf hebt ontwikkeld als reflectieve professional. Aan het einde van het jaar heb je je diploma, de titel Master of Science en ben je de change maker economische transformatie die vier beroepsrollen kan innemen: de praktijkgericht onderzoeker, transformatieadviseur, business (her)ontwerper en reflectieve professional.  

Titel en diploma

Na de succesvolle afronding van de Master Economische Transformatie mag je de titel Master of Science (MSc) dragen, dezelfde titel als een universitaire master.

 

Het panel van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de opleiding positief beoordeeld en is daarmee van mening dat de masteropleiding Economische Transformatie voldoet aan alle kwaliteitseisen. De opleiding is nog in afwachting van het formele accreditatiebesluit, waarna de opleiding op 1 september van start gaat.