Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Nathan ontwikkelde zijn masterthesis tot een werkende applicatie in het Amsterdam UMC

Nathan Worms - IC Verpleegkundige VUmc, docent Amstel Academie, podcast maker 'Intensief de Podcast'

'Heel gaaf als verpleegkundigen steeds meer controle nemen over de zorg die ze zelf bieden en zelf kijken hoe ze hun zorgproces kunnen verbeteren. De uitdaging is om jezelf te blijven afvragen ‘wat loopt nu niet goed, waar wil ik iets anders?'

Nathan Worms, 27 jaar, is Intensive Care Verpleegkundige in het Amsterdam Medisch Centrum, en afgestudeerd master Critical Care.

Nathan: “Heel gaaf als verpleegkundigen steeds meer controle nemen over de zorg die ze zelf bieden. Het is mooi als verpleegkundigen zelf kijken hoe ze hun zorgproces kunnen verbeteren. De uitdaging is om jezelf te blijven afvragen ‘wat loopt nu niet goed, waar wil ik iets anders?’, en dat vervolgens zelf te gaan onderzoeken en uitvoeren. Artsen vinden het ook waardevol als wij meedenken. Vaak leggen wij als verpleegkundigen problemen bloot die anders niet zichtbaar zijn”

Nathan heeft die uitdaging binnen zijn thesis onderzoek bij de master Critical Care direct in de praktijk toegepast. Hij ontwikkelde de applicatie Compat Viewer. Met deze applicatie kunnen IC-verpleegkundigen snel en gemakkelijk achterhalen of ze bepaalde medicijnen gezamenlijk mogen toedienen via intraveneuze lijnen of niet.

Wie ben je en wat doe je?

Nathan: “Ik ben 27 en woon in Amsterdam. Na het vwo te hebben afgerond in Amsterdam, wilde ik graag geneeskunde studeren. Ik werd uitgeloot en besloot een jaar verpleegkunde te gaan studeren, om vervolgens opnieuw voor Geneeskunde te gaan. Ik had het echter dusdanig naar mijn zin op de HBO-V opleiding, dat ik door ben gegaan. Het feit dat je juist veel contact hebt met de patiënt en persoonlijke zorg levert, sprak me enorm aan.

Tijdens mijn eerste jaar deed ik een snuffelstage op de intensive care en dat resulteerde erin dat ik snel wist welke kant ik op wilde; de acute zorg! Maar ik wist tegelijkertijd dat ik daar veel werkervaring voor nodig had. Zo heb ik HBO-V afgerond en ben in naar Zweden gegaan om verder te studeren. Die buitenlandervaring zorgde ervoor dat ik ook 2 jaar lang in Zwitserland op de hartbewaking/medium care ben gaan werken. Mijn loopbaanbegeleider van de HvA tipte mij destijds over de master Critical Care. Ik ben in gesprek gegaan met de coördinator en heb bij de VU gesolliciteerd. Zodoende ben ik er mee gestart. Nu werk ik als IC-verpleegkundige op de IC van de VU, ben ik docent bij de Amstel Academie van het Universitair Medisch Centrum Amsterdam en maak ik een podcast over acute zorg.

Dingen uitleggen en werkbegeleiding geven vind ik heel leuk. Als ik dat dan binnen de acute zorg kan doen, is dat voor mij het leukst. Daar ligt mijn hart. Ik verdiep me daarnaast veel in ontwikkelingen en onderzoeken binnen de acute zorg. Van daaruit ontstond het idee om mijn bevindingen uit deze onderzoeken te gaan delen in de vorm van een podcast. Elke twee weken maak ik een aflevering voor Intensief de Podcast. Ik vat bijvoorbeeld de laatste inzichten over een onderwerp samen of interview iemand uit het werkveld.”

Hoe heb je de master Critical Care ervaren?

Nathan: “De master was pittig. Daarnaast was het echt pionieren omdat het nieuw was en er nog veel onduidelijkheid was. Maar de diepgang die de master bood in mijn werk, vond ik heel leuk. Sommige onderwerpen mochten van mij zelfs nog verder of dieper toegelicht worden. Daarnaast is het veelal gericht op onderzoek en schrijf je veel papers.

Ik was zelf nooit zo bezig met titels en aanzien. Het hebben van een mastergraad merk ik vooral in mijn werkzaamheden; ik start nu veel kwaliteitsprojecten op en dat is bij uitstek iets wat je meeneemt vanuit de master; hoe zet je zo’n project op en hoe breng je het onderzoek naar de praktijk.”

Het onderzoek voor jouw master thesis is inmiddels een werkende applicatie die wordt geïmplementeerd binnen het VUmc. Vertel, wat is het en hoe werkt het?

De app heet Compat Viewer. Het gaat over medicatie incompatibiliteit. Op de IC krijgen patiënten soms wel 10 verschillende soorten medicijnen toegediend via meerdere infusen. Een IC-verpleegkundige checkt of de medicijnen gezamenlijk toegediend mogen worden. Soms mag het chemisch niet, kan het infuus verstopt raken of kan een medicijn bijvoorbeeld onwerkbaar worden. Om zeker te zijn dat je verschillende medicijnen mag combineren binnen een infuus, bestaat er een tabel waarin je dit kunt checken. Er staan medicijnen vermeld op de x-as en de y-as, en er staan kruisjes in de tabel waar de twee medicijnen niet gemengd mogen worden. De tabel is vaak uitgeprint op papier en opgehangen op de afdeling. Niet heel werkbaar en dit maakt het opzoeken van die compatibiliteit lastig en foutgevoelig.

Ik wilde graag een app bouwen om dit proces te vergemakkelijken en versnellen. Zelf ben ik geen programmeur, dus samen met de apotheek en de ICT-afdeling van de apotheek zijn we aan de slag gegaan.

Hoe werkt de oplossing?

Binnen de app kun je de verschillende medicijnen invullen. Bij elk bed hangt een bedside computer waar de app op gebruikt kan worden. De app vertelt de verpleegkundige of de medicijnen met elkaar gebruikt mogen worden of niet. Nu gebeurt dat op basis van het invullen van twee medicijnen, waarna de app laat zien of het mag of niet. Daarnaast is het ook mogelijk meerdere medicijnen in te vullen, waarna de app laat zien welke wel en welke niet met elkaar in een infuus kunnen worden gebruikt. In de toekomst moet het mogelijk zijn om alle medicijnen van een patiënt in te vullen in de app, waarna de app op basis van een algoritme precies vertelt hoe je de medicijnen zou moeten combineren binnen de verschillende infusen.

De app is per 5 september live gegaan en is gestart als pilot op de IC in het VUmc en het AMC, alsmede op de hematologie afdeling. Het doel is om voor het einde van het jaar op alle afdelingen van de Amsterdams Universitair Medisch Centrum de app te hebben uitgerold.

Collega’s vinden het heel gaaf en merken een hele verbetering. Bijkomend voordeel van het gehele project is het kijkje in de keuken bij andere disciplines binnen het ziekenhuis. In de zorg gebeurt er ook zo veel achter de schermen. Zo weet de apotheek nu veel beter hoe het er bij ons aan toe gaat, en snappen wij beter wat er bij de apotheek speelt.  

Wat ligt er voor jou nu nog in de toekomst?

Mijn volgende project heb ik al gevonden! Ik ga me verdiepen in hypernatriëmie, oftewel een hoog zout gehalte bij ic-patiënten en wat we hieraan kunnen verbeteren. Ik blijf de zorg die in verleen kritisch bekijken en ga op zoek naar verbetering!