Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Jesper over veiligheidstrainingen

Student Maritiem Officier

‘Ik kan je vertellen dat wanneer je de hitte voelt, de adrenaline door je lijf stroomt’

"Tijdens de opleiding doe je verschillende trainingen en cursussen om certificaten te behalen. Die zijn belangrijk, omdat je zonder niet mag varen. Aan het eind van je studie heb je onder andere Basic Safety, Medical Care, Proficiency Survival Crafts en Advanced Fire Fighting in bezit."

Wat moet je doen tijdens noodgevallen? 

"Ze hebben allemaal 1 ding gemeen: je leert wat je moet doen bij noodgevallen. Op zee ben je op jezelf en je collega’s aangewezen. Als er brand uitbreekt of iemand raakt gewond, is er vanzelfsprekend niet een brandweer of ziekenhuis in de buurt. Het is daarom erg belangrijk dat wat je geleerd hebt kalm uit te voeren. 

De cursus Basic Safety is voor de meeste studenten de allereerste training die ze op de opleiding krijgen. In een aantal dagen leer je de basis op het gebied van brandbestrijding, eerste hulp en overleven op zee als je het schip moet verlaten."

Rustig blijven is het belangrijkst 

"We leren met verschillende brandblussers een variatie aan branden te blussen, maar vooral om rustig te blijven als er brand uitbreekt. Je leert ook te ademen met ademlucht. Ik kan je vertellen dat wanneer je de hitte voelt, de adrenaline door je lijf stroomt! Het is heel belangrijk om rustig te blijven. Niet alleen kun je beter nadenken, maar je bespaart ook kostbare ademlucht.   

Later gaan we ook de cursus overleven op zee volgen. Met een crew aan klasgenoten liggen we dan in overlevingspakken in het water. In het water worden diverse oefeningen uitgevoerd zoals energie besparen en het omkeren van een omgeslagen reddingsvlot. 

De trainingen zijn een gaaf deel van de opleiding, omdat ze heel praktisch zijn. Daarnaast krijg je (gelukkig) niet vaak de kans oefeningen zoals deze uit te voeren." 

- Jesper