Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

Tijdens de opleiding Maritiem Officier doe je kennis op over hoe een schip functioneert, leer je vaardigheden om een schip in de vaart te houden en doe je veel praktijkervaring op.

Tijdens deze opleiding leer je hoe en waarmee je een zeeschip veilig en snel op de plaats van bestemming brengt. De opleiding richt zich op zowel de nautische (navigatie en zeemanschap) als de technische (scheepswerktuigkunde en elektrotechniek) aspecten van het vak. Tijdens de opleiding ga je 2 maal 5 maanden varen; de eerste keer bij de start van het derde studiejaar, de tweede keer is het laatste semester van de opleiding.

Jaar 1

In het eerste jaar krijg je een goed beeld van je toekomstige beroep. Samen met medestudenten onderzoek je hoe zeeschepen zijn ingericht en welke lading ze kunnen vervoeren. Je leert hoe de voortstuwing van deze schepen werkt en welke werkzaamheden de maritiem officier aan boord verricht. Je doet kennis op over motoren en de elektrische installaties aan boord van een schip en je bestudeert de beginselen van het navigeren over zee en het beladen van een schip. Daarbij zijn duurzaamheid en veiligheid van groot belang. Aan het eind van het jaar maak je de voorlopige keuze voor de afstudeerrichting: stuurman of scheepswerktuigkundige.

Jaar 2

In het tweede jaar ga je verder met nautische en technische vakken. Dat doe je individueel en in teams met andere studenten. Naast colleges wordt veel gebruik gemaakt van simulatoren. Je gaat steeds meer zelfstandig analyseren en beslissingen nemen als je op de simulator een schip de haven binnenbrengt. Dit jaar volg je, in de voorbereiding op jouw eerste zee-stage , ook een aantal veiligheidstrainingen. In het eerste en tweede jaar worden bovendien bedrijfsbezoeken georganiseerd, vinden gastcolleges plaats van personen uit de praktijk en ga je een dag varen bij het Loodswezen in IJmuiden.

Jaar 3

Met al deze opgedane kennis ga je in het derde jaar 5 maanden op stage aan boord van een zeeschip. Hier ga je alle opgedane kennis toepassen op de brug, in de machinekamer en bij het laden en lossen van het schip. Je leert hoe je je moet opstellen in een internationale werkomgeving en moet samenwerken met mensen uit alle delen van de wereld.

Jaar 4

In het laatste jaar start je met een minor, dit is een studieprogramma dat je zelf kiest en waar je de mogelijkheid hebt om je verder en breder te ontwikkelen. Je kan een maritieme minor kiezen, bijvoorbeeld ijsnavigatie in Finland of elektrotechniek op Terschelling, maar je kunt ook een heel andere richting opgaan en je verdiepen in data-science, bedrijfskunde, intercultural awareness of havenlogistics. Deze minoren kun je in Nederland of in het buitenland volgen. Het laatste semester ga je 5 maanden varen als stagiaire in jouw afstudeerrichting. Naast de werkzaamheden aan boord, voer je een afstudeeronderzoek uit. Bij terugkomst studeer je af als stuurman of scheepswerktuigkundige door jouw onderzoek te verdedigen.

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Maritiem Officier en mag je de titel Bachelor of Science voeren. Je kunt dan direct aan de slag in de maritieme industrie. Je kunt ook besluiten om een master te halen aan een universiteit.

Hoeveel tijd kost Maritiem Officier per week?