Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Een managementfunctie aan boord en reizen over de hele wereld? Of een mooie baan aan wal? De keuze is aan jou, want de opleiding Maritiem Officier bereidt je voor op beide. Zo leer je over motortechniek, navigatie, beladen, veiligheid en duurzaamheid. Kortom, een interessante en avontuurlijke opleiding die je wereld letterlijk en figuurlijk groter maakt.

8 februari 10:00 - 14:00
Bezoek onze open dag op locatie
Video: Loop een dagje mee met Finette, eerstejaarsstudent Maritiem Officier.

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Maritiem Officier leer je hoe je bijvoorbeeld een container- of cruiseschip veilig in de vaart houdt. Het eerste jaar richt je je op alle aspecten van het vak, zowel op nautisch (stuurman) als op technisch (scheepswerktuigkundige) gebied. Na dit studiejaar kies je jouw specialisatie. Tijdens de opleiding ga je 2 keer 5 maanden varen.

Video: Waar ga je mee aan de slag?
Jaar 1

In jaar 1 leer je welke werkzaamheden een maritiem officier aan boord van een schip verricht en hoe je die werkzaamheden uitvoert. Na dit jaar maak je de voorlopige keuze voor de specialisatie: nautisch of technisch.

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je verder in de technische of nautische werkzaamheden. Zo leer je meer over besturingstechniek en onderhoud of over veilig beladen en veilige navigatie.

Jaar 3

In jaar 3 ga je voor het eerst 5 maanden op stage aan boord van een zeeschip. Je leert hoe je functioneert als stuurman of als scheepswerktuigkundige.

Jaar 4

In het eerste half jaar doe je een minor (keuzeprogramma). Daarna ga je weer 5 maanden op (zee)stage. Je analyseert zelfstandig een vraagstuk op maritiem gebied, waarna je een advies uitbrengt. Vervolgens rond je je opleiding af.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent toelaatbaar met een havo-, vwo-, mbo 4- of gelijkwaardig diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen voor havo en vwo. Daarnaast is een medische keuring (gezondheid, ogen en oren) verplicht.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 20 contacturen. Daarnaast besteed je ongeveer 20 uur per week aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken, excursies en vakmaterialen. Voor deze opleiding is dat ongeveer €300,- in het eerste studiejaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Maritiem Officier aan de HvA?

  • De opleiding voor Maritiem Officier doe je natuurlijk in Amsterdam. Deze stad heeft de 4e grootste haven van Europa, grote reparatiewerven en is de grootste cacaohaven van de wereld met in het Noordzeekanaal de grootste zeesluis van Europa
  • De opleiding werkt nauw samen met andere technische opleidingen binnen de HvA. Zo leer je om over de grenzen van je eigen vak te kijken en word je opgeleid voor de nieuwste ontwikkelingen.
  • Maritiem Officier werkt samen met de grootste Nederlandse rederijen en andere opleidingen op het gebied van zeevaart, maritieme techniek en logistiek.
  • De opleiding zit in een gloednieuw gebouw (op de Amstelcampus in het centrum van Amsterdam) met moderne faciliteiten, waaronder een geheel nieuwe simulator-opstelling.
  • Je studeert in kleine groepen (communities), waardoor er veel persoonlijke aandacht is voor iedere student. Samen werk je onder begeleiding van een docent aan opdrachten en projecten. In het eerste jaar heeft iedere groep een vaste coach.