Jaar 2, 3 en 4
In jaar twee vervolg je het brede, interprofessionele programma. Halverwege jaar twee kies je welk van de 3 beroepen het beste bij jou past om je in jaar drie en vier hierin verder te kunnen specialiseren en afstuderen.
Jaar 2
In jaar 2 start je weer met een introductie van 2 weken. Ook in dit studiejaar ga je in groepsverband aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Na 1.5 jaar ben je in staat om in overleg met je leercoach te kiezen welk van de 3 beroepen het beste bij jou past: ergotherapie, fysiotherapie of oefentherapie. In het laatste semester van jaar 2 werk je aan vraagstuk dat past bij het door jouw gekozen beroep.
Ergotherapie
Als ergotherapeut krijg je te maken met mensen die door bijvoorbeeld ouderdom, een lichamelijke aandoening of psychische beperking dagelijkse activiteiten in huis, op school, op het werk of in de buurt niet meer kunnen doen.
Als ergotherapeut bedenk je slimme, creatieve oplossingen zodat jouw cliënten activiteiten als studeren, werken, koken, fietsen of afspreken met vrienden weer zo zelfstandig mogelijk kunnen doen. Als ergotherapeut kijk jij vooral naar wat iemand, ondanks zijn beperking of aandoening, wél kan.
Wil je meer weten over het vakgebied ergotherapie? Bekijk dan de informatie op de website van de opleiding Ergotherapie of de website van de beroepsvereniging Ergotherapie Nederland.
Fysiotherapie
Als fysiotherapeut gebruik je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheid en het menselijk lichaam om mensen te coachen bij hun lichamelijk herstelproces. Je start een onderzoek en stelt samen met je cliënten een behandelplan op wat hen helpt bij het begrijpen, behandelen en in de toekomst zelf voorkomen van hun klachten. Jouw focus als fysiotherapeut ligt op het behandelen van lichamelijke klachten.
Wil je meer weten over het vakgebied fysiotherapie? Bekijk dan ook de informatie op de website van de opleiding Fysiotherapie of de website van de beroepsvereniging KNGF.
Oefentherapie
Over de meeste bewegingen en houdingen denk je helemaal niet na; je maakt ze automatisch. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor je lijf en kunnen klachten als rug-, nek - of schouderpijn veroorzaken. Ook ziektes als reuma, astma of stress kunnen fysieke klachten opleveren.
Als oefentherapeut analyseer je samen met je cliënt welk beweeggedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Je leert hen hun gedrag zo aan te passen dat zij deze klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen en met plezier blijven bewegen. Als oefentherapeut coach jij mensen naar gezond beweeggedrag en het bevorderen van leefstijl.
Wil je meer weten over het vakgebied oefentherapie? Bekijk dan de informatie op de website van de beroepsvereniging VvoCM.
Jaar 3 en 4
Jaar 3 en 4 van de opleiding staan in het teken van het voorbereiden op de beroepspraktijk. Je vervolgt het brede programma, kiest een minor en loopt een beroepsspecifieke stage van 20 weken die aansluit op het vakgebied waarin je wilt afstuderen. Ook in je laatste jaar loop je een beroepsspecifieke stage van 20 weken en doe je een afstudeeronderzoek.
Minor
Naast een beroepsspecifieke stage volg je in het derde jaar een minor. Een minor is een keuzeprogramma van 30 studiepunten en duurt een half jaar. Hiermee verbreed of verdiep je je kennis. Je kunt een minor binnen of buiten de HvA volgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de minor Zorgtechnologie, minor Kinderen, minor Rehabilitation of minor Arbeid en Gezondheid. Samen met je leercoach bekijk je welke minor aansluit bij het door jou gekozen beroep.