Iets voor jou?
Wil je eerst ontdekken welk beroep het beste bij je past voordat je je specialiseert? Bij de leerroute IPZ start je direct met échte vraagstukken uit het werkveld. Je leert zo ergotherapie, fysiotherapie én oefentherapie beter kennen. In deze vakgebieden coach je mensen naar een gezonde levensstijl, houd je ouderen vitaal en help je sporters revalideren. Na anderhalf jaar maak je je keuze.
De vakgebieden: Ergotherapie, Fysiotherapie en Oefentherapie
Bij leerroute IPZ leer je het eerste anderhalf jaar alles over de drie vakgebieden. Maar waar zitten nu precies de verschillen tussen deze beroepen? Hier leggen we kort uit wat er komt kijken bij ergotherapie, fysiotherapie en oefentherapie. Zo weet je al een beetje wat je kunt verwachten.
- Ergotherapie
Leer mensen weer zelfstandig te functioneren
Een ergotherapeut bedenkt hoe mensen met een aandoening of beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Je ondersteunt mensen die daardoor niet mee kunnen komen op het werk, op school of bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij koken. Je bent expert op het gebied van coachen, begeleiden én adviseren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.- Fysiotherapie
Specialist op het gebied van menselijk bewegen
Als fysiotherapeut gebruik je kennis van het lichaam om klachten te verminderen. Samen stel je een behandelplan op en coach je cliënten bij herstel. Je werkt samen en helpt hen om goede keuzes te maken voor gezond bewegen.- Oefentherapie
Coach mensen weer in goede beweging
Als oefentherapeut werk je vooral met oefeningen en gedragsverandering. Je onderzoekt welk beweeggedrag klachten veroorzaakt en leert mensen zelf hun klachten te verhelpen. Je werkt aan een gezonde leefstijl in de persoonlijke situatie.
Ervaar de opleiding
Dit ga je doen
Ontdek waar jouw interesse ligt! Tijdens de leerroute IPZ ga je met medestudenten aan de slag met échte vraagstukken van opdrachtgevers uit de praktijk. Je lost deze vraagstukken op met behulp van geleerde kennis over ergotherapie, fysiotherapie én oefentherapie. Naast therapeutische vaardigheden leer je ook hoe je mensen coacht, zorgtechnologie inzet en samenwerkt met andere professionals. De opleiding duurt 4 jaar. Het eerste 1,5 jaar volg je breed, interprofessioneel onderwijs met theorie en vaardigheden uit de vakgebieden ergo-, fysio- én oefentherapie. Pas na anderhalf jaar kies je welk van deze beroepen het beste bij jou past.
- Jaar 1
In jaar 1 start je met een introductie van 2 weken. Je werkt aan een (klein) project en je maakt kennis met je medestudenten en het onderwijsprogramma. Na deze periode doe je nog een project, samen met je medestudenten. Jullie kiezen zelf een vraagstuk van een opdrachtgever uit de praktijk. In het eerste jaar volgen nog 4 andere projecten.
- Jaar 2
In jaar 2 start je weer met een introductie van 2 weken. Ook in dit studiejaar ga je in groepsverband aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Na 1,5 jaar kies je in overleg met je leercoach welk van de 3 beroepen het beste bij jou past: ergo-, fysio- óf oefentherapie.
- Jaar 3 en 4
De laatste 2 jaar van de opleiding staan in het teken van voorbereiding op de beroepspraktijk. Je vervolgt het brede programma, kiest een minor en loopt 2 beroepsspecifieke stages van 20 weken die aansluiten op het vakgebied waarin je wilt afstuderen. Ook doe je in het laatste jaar een afstudeeronderzoek en een stage.
Toelatingseisen
Mbo 4, havo of vwo
Je wordt toegelaten tot de leerroute IPZ met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen, wel aanbevelingen: de vakken biologie, wiskunde en Engels.
Benodigde tijd
40 uur per week
Je besteedt 40 uur per week aan de leerroute IPZ. Je bent op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag aanwezig op de campus of bij je opdrachtgever.
Kosten
Collegegeld en extra kosten
Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor de aanschaf van een laptop en eventuele boeken of vakmaterialen. Ook stages leveren mogelijk reis- en verblijfkosten op.
Waarom de leerroute IPZ?

- IPZ is uniek: bij deze leerroute krijg je de tijd om te ontdekken welk beroep het beste bij je past.
- De manier van opleiden: de leerroute IPZ richt zich niet op klassikale lessen en het behalen van toetsen, maar op je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Jij staat aan het roer. Je kiest zelf je opdrachten en kijkt welke lesstof je hierbij nodig hebt.
- Met vraagstukken voor opdrachtgevers werk je aan je beroepskennis, je vaardigheden en werkhouding. Zo heb je zelf veel invloed op je ontwikkeling tot zorgprofessional.
- Projecten doe je in groepsverband, onder begeleiding van een leercoach en opdrachtgever. Zo leer je samenwerken en vanuit meerdere perspectieven naar een vraagstuk kijken. Wekelijks voer je gesprekken met je leercoach. De feedback die je ontvangt, houd je bij in je eigen portfolio.
- Door samen te werken met andere zorgverleners en het inzetten van zorgtechnologie, draag je al tijdens je opleiding bij aan innovaties in de zorg, én krijg je inzicht in een brede basis van paramedisch en therapeutisch handelen.
Voor wie

- Je wil graag eerst ontdekken welk beroep het beste bij jou past, voordat je een keuze in specialisatie maakt.
- Je wil leren hoe gedrag invloed heeft op lichamelijke klachten en gezondheid, en hoe je klachten kunt bestrijden door meer bewustwording en een betere beheersing van je lichaam.
- Je werkt graag in groepsverband met medestudenten aan opdrachten, bent nieuwsgierig en durft vragen te stellen.
- Je bent geïnteresseerd in gezondheid, bewegen en zorgtechnologie en wil graag mensen coachen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.
- Je wil leren hoe je met andere zorgprofessionals samenwerkt en hoe je complexe zorg verleent op plekken waar dit nodig is. Bijvoorbeeld bij mensen thuis, in een verpleeghuis of revalidatiekliniek.