FAQ - Veelgestelde vragen
Heb je rondgekeken op de website, maar ben je toch nog benieuwd naar specifieke dingen? Lees onze veelgestelde vragen door om te kijken of jouw antwoord hier al tussen staat.
Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor de opleiding HBO-Verpleegkunde?
Als je wilt starten in jaar 1 van de voltijd opleiding dan kun je je tot uiterlijk 1 mei inschrijven via Studielink. Wil je starten als duaal student? Dan kun je je inschrijven tot uiterlijk 31 augustus. Let op: om te mogen starten met de duaal opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Zo moet je in het bezit zijn van een leer-werkovereenkomst bij één van onze aangesloten zorginstellingen. Lees meer over aanvullende toelatingseisen HBO-Verpleegkunde duaal.
Hoeveel plaatsen zijn er in jaar 1 van de opleiding?
Voor het voltijd programma zijn onbeperkt plaatsen beschikbaar. Bij de duaal opleiding ben je afhankelijk van een opleidingsplaats. Het aantal opleidingsplaatsen varieert per aangesloten zorginstelling. Houd de vacatures goed in de gaten op de websites van de zorginstellingen. Lees meer over aanvullende toelatingseisen HBO-Verpleegkunde duaal.
Wordt al het onderwijs in het Nederlands gegeven?
Ja. Wij zijn een Nederlandstalige opleiding en onze voertaal is Nederlands. Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en schrift is dan ook belangrijk. Voor het vak Evidence Based Practice moet je Engelstalige artikelen kunnen lezen en begrijpen. Hier word je tijdens de opleiding steeds vaardiger in. Heb je interesse in de minor Global Health en wil je graag in het buitenland stage lopen? Dan is goede beheersing van de Engelse taal een pré.
Ik heb geen biologie in mijn pakket, mag ik wel beginnen aan de opleiding?
Biologie is aan te raden, maar geen eis vanuit de opleiding. Ook zonder biologie in je pakket ben je van harte welkom om te komen studeren. Wel raden wij aan om je kennis over biologie bij te spijkeren voor de start van je opleiding. Dit kan via een speciaal bijscholingspakket van Expert College. Lees meer over het bijscholingspakket(opent in nieuw venster).
Kan ik na het behalen van mijn diploma HBO-V bij de HvA doorstromen naar de universitaire opleiding Geneeskunde?
Een HBO-V diploma met havo-achtergrond is helaas onvoldoende om toegelaten te worden tot de universitaire bachelor Geneeskunde. Voor een universitaire studie heb je een vwo-, hbo-, of wo-diploma nodig. Daarnaast moet je een aantal vakken op vwo-niveau hebben behaald: biologie, wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde. Heb je deze vakken niet op vwo-niveau behaald? Dan ben je ‘deficiënt’. Dit betekent dat je niet direct toelaatbaar bent tot de bachelor Geneeskunde. Lees meer over de toelatingseisen van Geneeskunde op de UvA-website(opent in nieuw venster).
Ik werk al jaren in een andere sector, maar wil graag hbo-verpleegkundige worden. Kan dat?
Absoluut! Graag zelfs. Wel moet je beschikken over de juiste startkwalificaties om te mogen starten op het hbo. Bekijk de toelatingseisen voor het hbo.
Ik wil niet voltijd studeren. Kan ik bij de HvA de opleiding HBO-V in deeltijd volgen?
Nee, de HvA biedt geen deeltijd HBO-V opleiding aan. Wel bieden wij een duaal programma waarbij de combinatie van werken en leren centraal staat. Lees meer over HBO-Verpleegkunde duaal bij de HvA.
Ik start met de voltijd opleiding. Kan ik later in de opleiding overstappen naar de duaal opleiding?
Dit is mogelijk, maar alleen vanaf jaar 2. Dit betekent dat je na het behalen van je propedeuse (jaar 1 van de opleiding) kunt doorstromen naar de duaal opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een opleidingsplek vanaf jaar 2 van de opleiding bij één van onze aangesloten zorginstellingen. Wij raden je aan om de vacatures op de website van de zorginstellingen in de gaten te houden.
Ik heb een mbo-diploma, kan ik het mbo-hbo-schakeltraject volgen?
Het mbo-hbo-schakeltraject is speciaal opgezet voor mbo-verpleegkundigen niveau 4 die zich graag door ontwikkelen op hbo-niveau. We bieden 2 varianten aan:
-
mbo-hbo-schakelprogramma - voltijd
-
mbo-hbo-schakelprogramma - duaal
Heb jij een andere mbo-vooropleiding afgerond? Dan is het niet mogelijk om in te stromen in het mbo-hbo-schakeltraject. Wel kun je instromen in de reguliere voltijd of duaal opleiding van HBO-Verpleegkunde.
Ik ben mbo-verpleegkundige niveau 4 en ga het mbo-hbo-schakeltraject volgen. Krijg ik een propedeuse als ik jaar 1 heb afgerond?
Nee, je ontvangt geen propedeuse getuigschrift wanneer je het schakeltraject volgt. Het schakeltraject is een speciaal en verkort traject van 3 jaar waarin het eerste studiejaar een gecomprimeerd programma is met kernvakken uit jaar 1 en 2. Het succesvol afronden van het schakeltraject geeft in combinatie met het MBO-V-diploma vrijstelling voor de propedeuse, waardoor de opleiding geen 4, maar 3 jaar duurt.
Ik ben mbo-verpleegkundige, kan ik deelnemen aan het Verkort Programma Acute Zorg?
Dat kan zeker. Het Verkort Programma Acute Zorg richt zich specifiek op studenten met interesse in de acute, intensieve zorg in ziekenhuizen. Het programma duurt 3,5 jaar. De hoeveelheid lesstof en de stages die je krijgt in deze 3,5 jaar zijn vergelijkbaar, maar van een hoger niveau ondanks de kortere duur van de opleiding. Het Verkort Programma Acute Zorg is uitermate geschikt voor doorzetters die niet terugdeinzen voor complexe leerstof en studenten die extra uitdaging zoeken. Kun jij goed en zelfstandig studeren en heb je interesse in de acute, intensieve zorg in ziekenhuizen? Dan is het Verkort Programma Acute Zorg geschikt voor jou.
Wat is het verschil tussen de opleidingen MBO- en HBO-Verpleegkunde?
Hbo-verpleegkundigen worden opgeleid om in complexe situaties zorg te verlenen. Verpleegkundigen met een mbo-achtergrond werken vooral in situaties met een planbare, voorspelbare en geprotocolleerde zorgvraag. Ben jij mbo-verpleegkundige? Dan geeft de opleiding HBO-V je extra verdieping. Bijvoorbeeld als het gaat om klinisch redeneren, onderzoeksvaardigheden, het ontwikkelen van een sterk reflectief vermogen en verpleegkundig leiderschap. Als hbo-verpleegkundige leer je evidence based handelen.
Moet ik mijn stageplaatsen zelf regelen?
Tijdens de voltijd opleiding regelt ons stagebureau jouw stages. Ons uitgangspunt is dat je als student HBO-Verpleegkunde tijdens de opleiding zoveel mogelijk kennis maakt met de verschillende werkvelden binnen de zorg. Het is dan ook niet mogelijk om zelf stageplaatsen te regelen. Kies je de duaal opleiding? Dan ga je voor minimaal de duur van de opleiding in dienst bij de werkgever. Je solliciteert zelf, vóór aanvang van de opleiding, op een opleidingsplek bij één van onze aangesloten zorginstellingen. Lees meer over HBO-Verpleegkunde duaal bij de HvA.
Ik wil graag in het ziekenhuis stage lopen. Kan ik daar zeker weten stage lopen?
Wij geven geen garantie op stageplaatsen. Ons uitgangspunt is dat je tijdens de opleiding zoveel mogelijk kennis maakt met de verschillende werkvelden binnen de zorg. Het is dan ook niet mogelijk om zelf stageplaatsen te regelen. Wanneer je een specifieke voorkeur hebt voor het ziekenhuis dan is misschien het Verkort Programma Acute Zorg iets voor jou.
Naast het Verkort Programma Acute Zorg bieden wij vanaf jaar 3 verschillende minoren aan, waaronder het Amsterdam UMC programma (let op: vooraf vindt selectie plaats). Wanneer je deelneemt aan het Amsterdam UMC programma dan loop je vanaf jaar 3 alle stages in het Amsterdam UMC, locatie AMC of VUmc (in totaal 50 weken stage; 20 weken jaar 3 en 30 weken jaar 4).
Wordt er bij het toewijzen van stageplaatsen rekening gehouden met mijn woonplaats?
Wij bieden stageplaatsen aan in de regio Noord-Holland. Wij houden hierbij rekening met een maximale reistijd van 1 uur vanaf de het Nicolaes Tulphuis (NTH) op de Tafelbergweg. Wij kijken dus niet naar de individuele woonplaats, wel naar de maximale reisafstand vanaf onze onderwijslocatie.
Hoeveel weken loop ik stage als ik de reguliere opleiding HBO-V voltijd volg?
-
Jaar 1 – 5 weken
-
Jaar 2 – 10 weken
-
Jaar 3 – 20 weken
-
Jaar 4 – 30 weken
Kan ik in het buitenland stage lopen?
Wanneer je de minor Global Health volgt (jaar 3) dan is het mogelijk om een project in het buitenland te doen. Dit gaat dan om de laatste 10 weken van de minor. Het is een mogelijkheid, maar geen verplichting. Er zijn diverse uitwisselingsprojecten in verschillende landen mogelijk. Onze coördinatoren hebben nauw contact met de collega’s die werken binnen deze uitwisselingsprojecten om te zorgen dat de kwaliteit van de projecten voldoet aan het hbo-niveau.
Ik heb interesse in het Anesthesiemedewerker- en/of operatieassistentprogramma. Hoe ziet dit programma eruit en wat is voor mij het voordeel?
Je start als voltijd regulier HBO-V student in jaar 1. In jaar 2 volgt een voorlichting en daarna krijg je de kans om te solliciteren voor een opleidingsplek in één van de deelnemende ziekenhuizen. Wij helpen je bij het vinden van een opleidingsplek. In jaar 3 start je vervolgens met de minor IKZ-Anesthesiemedewerker OF Operatieassistent. In jaar 3 loop je vervolgens 20 weken stage op een operatiecomplex. Je kiest dus 1 van de 2 programma’s.
Vanaf jaar 4 word je duaal student en ga je volledig in dienst van de instelling waar je de opleidingsplek hebt gekregen en studeer je vervolgens bij ons af als verpleegkundige. Vanaf jaar 5 ga je volledig over naar de Amstel Academie om in 1 jaar je diploma tot anesthesiemedewerker of operatieassistent te behalen. Het voordeel van dit 5-jarige programma is dat je 2 diploma’s krijgt. Een HBO-V diploma (je mag je BIG registreren) en een diploma tot anesthesiemedewerker of operatieassistent. Je kunt dus na diplomering vele kanten op!
Ik ga het Verkort Programma Acute Zorg volgen. Kan ik in jaar 3 meedoen aan het Anesthesie Medewerker- of Operatieassistent programma?
Het Verkort Programma Acute Zorg is een versneld programma voor studenten met interesse in de acute, intensieve zorg in ziekenhuizen. Je wordt voorbereid om na de opleiding tot HBO-Verpleegkundige de master Critical Care of een specialisatie in de acute of intensieve zorg te volgen. Het programma duurt 3, 5 jaar, een half jaar korter dan de reguliere voltijd HBO-Verpleegkunde opleiding.
Het Anesthesiemedewerker- of Operatieassistent programma is onderdeel van het minor onderwijs dat in jaar 3 wordt aangeboden in de reguliere voltijd HBO-Verpleegkunde opleiding. Dit minoronderwijs wordt niet aangeboden in het Verkort Programma Acute Zorg. Het is dus niet mogelijk om het Verkort Programma Acute Zorg te combineren met het Anesthesiemedewerker- of Operatieassistent programma.
Kan ik als duaal student het Anesthesiemedewerker- of Operatieassistent programma volgen? Of één van de andere minoren?
Dit is niet mogelijk. Het Anesthesiemedewerker- of Operatieassistent programma is onderdeel van het minorenonderwijs dat wij aanbieden in jaar 3 van de reguliere voltijd opleiding tot HBO-Verpleegkundige.