Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Als fysiotherapeut zet je jouw kennis en vaardigheden in op het gebied van gezondheid en het menselijk lichaam. Je coacht mensen bij hun lichamelijk herstelproces en stimuleert gezond bewegen. Je start een onderzoek en stelt samen met je cliënten een behandelplan op. Dit helpt hen bij het begrijpen, behandelen en voortaan voorkomen van hun klachten. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou.

8 februari 2025
Kom naar de open dag
Opleidingsvideo Fysiotherapie

Dit ga je doen

In 4 jaar word je opgeleid tot innovatief specialist op het gebied van menselijk bewegen. Je combineert theorie- en praktijkonderwijs en leert over het menselijk lichaam, bewegend functioneren en de ziektes en aandoeningen waar jouw toekomstige cliënten mee te maken kunnen hebben.

Analyseer je eigen looppatroon - Markerless Motion Capture
Jaar 1

Jaar 1 is opgebouwd uit 4 blokken van 10 weken. Blok 1 richt zich op de oriëntatie van het vak fysiotherapie. Je leert de basis van anatomie, communicatie en fysiotherapeutische vaardigheden. Daarna leer je wat je als fysiotherapeut moet weten en kunnen bij de meest voorkomende aandoeningen en klachten. Denk aan sportletsels, nek- en rugpijn en schouderklachten.

Jaar 2

In jaar 2 komen de meest voorkomende interne aandoeningen aan bod zoals ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Ook leer je hoe je als fysiotherapeut een rol speelt in de behandeling en revalidatie bij de meest voorkomende neurologische ziektebeelden. Tijdens dit jaar loop je een eerste juniorstage. 

Jaar 3

Jaar 3 staat in het teken van je eerste seniorstage en een minor van 20 weken. Een minor is een keuzeprogramma van 30 studiepunten en duurt een halfjaar. 

Jaar 4

Jaar 4 staat in het teken van afstuderen. Je maakt een bachelorthesis groepsopdracht met een innovatie-opdracht. Daarnaast toon je tijdens een stage van 20 weken aan dat je op hbo-niveau kunt werken.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot de opleiding Fysiotherapie met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende eisen. Daarnaast ontvang je na je inschrijving een uitnodiging voor een studiekeuzecheck (online vragenlijst).

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je hebt in jaar 1 gemiddeld 16 contacturen per week. Verder besteed je ongeveer 24 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoek, opdrachten, het voorbereiden van lessen en het trainen van praktijkvaardigheden.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met ongeveer € 1.000 voor studieboeken, readers en vakmaterialen in jaar 1. De extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stages.

Lees meer over studiekosten

Waarom Fysiotherapie aan de HvA?

  • Je ontvangt naast begeleiding van onze docenten ook begeleiding van ouderejaarsstudenten.
  • Je krijgt vanaf jaar 2 gezamenlijk onderwijs met studenten van de opleidingen Ergotherapie, Oefentherapie (HvA) en Geneeskunde (UvA). Zo leer je interprofessioneel samenwerken.
  • Je hebt een makkelijke doorstroming naar specialisatie.
  • Als topsporter kan je je sportcarrière succesvol combineren met de opleiding.
  • Living Labs projectonderwijs biedt je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en te werken aan maatschappelijk vraagstukken.

Voor wie?

  • Je bent geïnteresseerd in het menselijk lichaam, biologie en professionele communicatie.
  • Je hebt inlevingsvermogen en kunt zelfstandig werken.
  • Je weet dat Sport- en Neurorevalidatie en Ouderenzorg belangrijke onderdelen vormen van het studieprogramma.