Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Het leuke bij de HvA is dat je de theorie gelijk toepast in de praktijk'

Lieke, alumnus Forensisch Onderzoek

Lieke is in 2015 afgestudeerd in Forensisch Onderzoek en werkt nu als chemisch analist waterkwaliteit bij Rijkswaterstaat, locatie Lobith-Bimmen.

Wat heb je na je studie gedaan?

“Na mijn studie aan de HvA heb ik eerst een tussenjaar genomen en lekker gereisd. Daarna heb ik gekozen voor een masteropleiding Analytische Scheikunde aan de UVA en de VU. Daar heb ik voor gekozen omdat ik tijdens mij bacheloropleiding merkte dat ik vooral geïnteresseerd was in de chemische kant van Forensisch Onderzoek. Dit ontdekte ik tijdens mijn stage bij RIKILT, het huidige Wageningen Food Safety Research. Ik hield me daar vooral bezig met voedselonderzoek, wat sterk gericht is op chemisch onderzoek. Ik had daarvoor wel de nodige scheikundige basiskennis, maar wilde er graag meer van weten.”

Hoe kwam je terecht in je huidige baan bij Rijkswaterstaat?

“Tijdens mijn bacheloropleiding heb ik een externe minor 'milieuchemie' gevolgd in Leiden. Vanuit die minor heb ik toen drie maanden stage gelopen bij Rijkswaterstaat. Dus het is niet helemaal toevallig dat ik daar nu aan het werk ben.”

Kun je vertellen wat je werk inhoudt?

“Jazeker. Ik werk bij Rijkswaterstaat voor de locatie Lobith – Bimmen, aan de ingang van de Rijn. Simpel gezegd controleren wij de waterkwaliteit van de Rijn. Daarvoor nemen we elke dag monsters vanaf een ponton, waarna wij in het laboratorium de kwaliteit van het water analyseren. We onderzoeken dan of er toxische stoffen zoals geneesmiddelen, pesticiden of vluchtige stoffen in het water zitten. Aangezien Lobith en Bimmen beiden aan een andere kant van de Rijn liggen, kunnen we zo de waterkwaliteit aan beide oevers meten.”

Heb je in de dagelijkse praktijk veel aan je opleiding?

“Door mijn opleiding Forensisch Onderzoek heb ik een behoorlijk breed inzicht gekregen. Door de brede opleiding heb ik vaak een goed overzicht van het totale traject. Dus als ik in het laboratorium ontdek dat er giftige stoffen in het water zitten, dan begrijp ik wat de vervolgstappen moeten zijn. Dus dat de waterpolitie gaat onderzoeken waar de 'boosdoeners' zitten en hoe dat in z'n werk gaat. Uiteraard zitten er ook nadelen aan het feit dat je breed wordt opgeleid, maar dat heb ik opgelost door me via een masteropleiding te specialiseren.”

Wat vind je het leukst in je huidige baan?

“Ik hou ervan om moeilijke puzzels op te lossen. Als er bijvoorbeeld een probleem is bij het meten en analyseren van een bepaalde stof, dan vind ik het een uitdaging om uit te zoeken hoe ik de stof dan toch juist kan analyseren.”