Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

De opleiding Forensisch Onderzoek duurt 4 jaar. Elk jaar is verdeeld in 4 blokken. Elk studieblok heeft een gevarieerd studieprogramma dat bestaat uit theoriecolleges, projecten, practica en zelfstudie.

Als forensisch onderzoeker ben je vaak de schakel tussen 2 partijen - bijvoorbeeld tussen de recherche en wetenschappelijk onderzoekers - of je voert de regie over de plaats delict. Je moet onderzoekskwaliteiten hebben, goed kunnen communiceren en beschikken over managementvaardigheden.

Tijdens de opleiding werk je veel samen waarbij je moet openstaan voor de inbreng van anderen. Je leert verantwoordelijkheid nemen voor het groepsproces en het groepsresultaat. Ook feedback kunnen geven en ontvangen is belangrijk. 

Jaar 1 en 2

De eerste 2 jaar leg je een brede basis met veel aandacht voor de praktijk. Je krijgt vakken als Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Forensische Opsporingsmethoden. Je leert scenario's opstellen, je doet kennis op over recht en rapportage en je vergroot je onderzoeksvaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met de theorie en praktijk van (natuurwetenschappelijke) onderzoekstechnieken, zoals DNA-onderzoek, natuurkundig onderzoek en onderzoek naar de chemische typering en vergelijking van diverse substanties.

Naast de theorie en practica werk je ook aan praktijkopdrachten in projecten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een reconstructie kunt doen om de oorzaak van schade te achterhalen of kruip je in een virtual reality setting in de de huid van een forensisch onderzoeker op een plaats delict.

Jaar 3 en 4

In het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage. Je gaat dan bijvoorbeeld aan de slag met chemisch onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of je onderzoekt hoe verzekeraars fraude beter kunnen tegengaan. Het tweede deel van het derde studiejaar besteed je aan een minor. Dit is een samenhangend keuzeprogramma van een half jaar. Je kunt ervoor kiezen om je minor binnen of buiten je opleiding te volgen. Forensisch Onderzoek heeft 2 eigen minors: Digitaal Forensisch Onderzoek – van bit tot bewijs' en 'Forensic research Skills'.

In het laatste jaar pas je al je eerder opgedane forensische en natuurwetenschappelijke kennis en vaardigheden toe in een interessante forensische casus. Daarnaast volg je een multidisciplinair project (in teamverband) waarbij je een experiment opzet en uitvoert voor een zelf gekozen vraagstuk uit het werkveld. De rest van jaar 4 staat in het teken van jouw afstudeeronderzoek. Dit voer je uit bij een organisatie of bij onderzoeksgroepen van de HvA.

Je rondt de opleiding af met een onderzoek bij een organisatie of bedrijf zoals de forensische opsporing, het NFI, een verzekeringsmaatschappij of één van onze eigen onderzoeksgroepen.

Video: Student Kiki en onderzoeker Bas werken samen in onderzoek

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Forensisch Onderzoek en mag je de titel Bachelor of Science voeren. Je kunt dan direct aan de slag als forensisch onderzoeker of rechercheur in het werkveld. Of kies je ervoor om verder te studeren?

Hoeveel tijd kost Forensisch Onderzoek per week?
Download de beknopte opleidingsflyer
(opent in nieuw venster)