Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

Tijdens de leerroute Werktuigbouwkunde van de opleiding Engineering combineer je theorie met praktijk. Je maakt kennis met bedrijven en organisaties in en rondom Amsterdam. Lees meer over wat je leert en doet in jaar 1 tot en met 4.

Bij Engineering aan de HvA ontwikkel je een brede blik op het vakgebied, want naast vakken uit je eigen leerroute, ga je ook aan de slag met vakken uit andere leerroutes (Elektrotechniek, Product Ontwerpen & Technische Bedrijfskunde). Zo ben je breder inzetbaar op de arbeidsmarkt. 

Bij de leerroute Werktuigbouwkunde leer je technische oplossingen bedenken om de wereld een beetje beter te maken. Die oplossingen hebben vaak een mechanische component, maar verder kunnen ze heel verschillend zijn. Van klein tot groot en van consumentenproduct tot industriële installatie. Denk bijvoorbeeld aan hijskranen of vulmachines, maar ook aan afvalverkleiners of onderdelen voor de deeltjesversneller van CERN.

Je krijgt les in Mechanica, Wiskunde, Ontwerpen, Energietechniek, Technisch Tekenen, Fabricagetechniek en Besturingstechniek. Daarnaast besteed je veel tijd aan ontwerpprojecten waarbij je bovenstaande vakken gebruikt om creatieve oplossingen voor technische vraagstukken te bedenken en een model of prototype te bouwen.

Ook leer je tijdens deze opleiding praktische vaardigheden zoals lassen, draaien, frezen en 3D printen. Kortom, een perfecte combi van theorie en praktijk.

Jaar 1

Het eerste jaar is verdeeld in vier blokken van tien weken. Elk blok bestaat uit twee theorievakken en een project. Je doet dus in het eerste jaar vier projecten. Voor alle leerroutes geldt dat je in het eerste blok het theorievak Wiskunde krijgt. Daarnaast krijgen alle leerroutes ergens in het jaar het vak Bewerken, voor Werktuigbouwkunde is dat in het eerste blok.

In de laatste 2 blokken van het eerste studiejaar volg je 2 theoretische vakken in combinatie met een project waarin je je kennis toepast. Wil je verder kijken dan je eigen leerroute? Dan kun je in jaar 1 kiezen voor een Cross Engineering project. Je werkt dan in een team met studenten uit de andere leerroutes om technische innovaties te ontwerpen voor echte bedrijven. Jullie werken daarbij samen met de engineers van die bedrijven.

Jaar 2, 3 en 4

Je volgt in het tweede jaar een aantal vakken zoals Energietechniek, Fabricagetechniek en Ontwerpen op Sterkte. Daarnaast doe je elk semester een project in het Innovatielab, waarvan Clean Mobility ook een optie is. In het tweede semester hebt je ook de mogelijkheid om keuzevakken buiten je eigen leerroute te volgen, waardoor je later breder inzetbaar bent.  In het derde jaar verken je de wereld buiten je leerroute door het volgen van een minor. Dat is een programma van een half jaar dat jij kiest. Daarnaast ga je in het derde jaar op stage om praktijkervaring op te doen, zodat je kunt ervaren hoe het is om in een bedrijf te werken en je kennis in de praktijk toe te passen. In het vierde jaar verdiep je je verder en voer je een afstudeeropdracht uit. 

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Engineering en mag je de titel bachelor of science voeren.

Hoeveel tijd kost de opleiding per week?
Vraag de beknopte opleidingsflyer aan
(opent in nieuw venster)