'Duurzaamheid is een doel, maar misschien nog meer een mindset'
Ezra, alumnus Engineering: Product Ontwerpen
Ezra studeerde in 2019 af aan de opleiding Engineering met als leerroute Product Ontwerpen en heeft sindsdien zijn eigen bedrijf: Circlefied.
Ben je direct na je opleiding met dit bedrijf begonnen?
“Sterker nog, we zijn dit bedrijf al begonnen in 2018, tijdens onze minor. Ik had toen gekozen voor de minor 'Ondernemerschap'. Je wordt dan een half jaar lang gecoacht in het opzetten van je eigen onderneming. Samen met Youri, toen mijn klasgenoot en nu mijn compagnon, ben ik het bedrijf Circlefied begonnen.”
Wat doet jullie bedrijf?
“Met ons bedrijf recyclen we kunststof reststromen. Deze verwerken we tot allerlei materialen voor de bouw, zoals panelen, scheidingswanden, tafels, noem maar op. Daarvoor vermalen we kunststof restafval tot kleine bolletjes of snippertjes. Vervolgens wordt dit tussen twee platen verwarmd en gevormd tot bijvoorbeeld panelen voor de bouw. Net wat onze klanten hebben besteld."
Wat voor restmateriaal gebruiken jullie dan?
“Dan kan van alles zijn. Van kunststof bekertjes en tie-wraps tot groter kunststof afval. Zo hebben we bijvoorbeeld een opdracht gedaan voor de KLM. Daarbij maakten we gebruik van kunststof kratjes die in de vliegtuigen worden gebruikt. Deze werden toen omgesmolten tot plaatmateriaal.”
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
"Tijdens onze opleiding merkten we dat het bij productontwikkeling nog altijd draait om snel en goedkoop produceren. Wij zagen vooral dat dit ten koste van de planeet zou gaan en wilden een alternatief gaan bieden. We zijn toen gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met de afvalstroom van kunststof restmateriaal. Zo is het begonnen.”
Heb je nog veel aan de kennis van je opleiding?
“Jazeker! En dat zit vooral in het probleemoplossend meedenken met de klant. Want wij werken projectmatig en onze klanten vragen soms heel specifieke materialen van ons. Dan is het handig om alles in kaart te brengen en uit te vinden hoe je dat resultaat kan bereiken. Een heel traject - van concept tot eindproduct - volbrengen, vraagt om diverse stappen. Die stappen hebben we heel goed geleerd tijdens de opleiding. Daarnaast hebben we ook praktische kennis als lasersnijden en frezen geleerd en ook dat gebruiken we nog veel.”
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
“Mijn dag begint vaak met het beantwoorden van mails en kijken of de lopende orders goed gaan. Ook ben ik op dit moment druk met de acquisitie van nieuwe klanten. Want ons netwerk is nog niet groot genoeg en bovendien werken we in een nichemarkt."
Hoezo werken jullie in een nichemarkt?
“Er wordt momenteel veel gebouwd, maar traditioneel worden er nog veel standaard materialen als houten platen gebruikt. Wij bieden iets wat duurzaam en innovatief is, maar ook iets wat meer kost. Dat moeten we bekend maken in de markt.
Bovendien weten mensen vaak niet dat wij ook het restmateriaal van het bedrijf zelf kunnen recyclen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een logo dat staat op het restmateriaal staat, zichtbaar terug laten komen in het nieuwe product.”
Heb je nog een goed advies voor aankomende studenten?
“Kies een goed stage-adres! Het liefst bij een wat kleiner bedrijf zodat je een compleet beeld krijgt van het proces. Je kan dan ook goed ontdekken waar jouw toegevoegde waarde ligt, waar jij het echte verschil kunt maken.”
Meer lezen?
Lees ook het interview met alumnus Lennert:
'Doordat je een heel scala aan projecten hebt gedaan binnen de opleiding ben je breed inzetbaar.'