Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Producten worden steeds geavanceerder. Denk aan een systeem waarmee je je lampen, tv, verwarming en alarminstallatie op afstand bedient. Of aan een deelfiets die je met een app huurt en betaalt. Handig, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen het product snapt? En dat het betaalbaar en duurzaam wordt geproduceerd? Dat ontdek je met de leerroute Product Ontwerpen van de opleiding Engineering.

14 december 10:00 - 14:00
Bezoek onze open dag op locatie
Video: Loop een dagje mee met Loes, tweedejaarsstudent Engineering: Product Ontwerpen.

Dit ga je doen

De opleiding Engineering bestaat uit 4 verschillende leerroutes: Elektrotechniek, Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde & Werktuigbouwkunde. Als je je inschrijft voor de opleiding kies je direct een leerroute, maar je doet tijdens je opleiding ook kennis op van andere leerroutes.

Video: Waar ga je mee aan de slag?
Jaar 1

In jaar 1 doe je 4 keer een ontwerpproject waarin je kennismaakt met alle aspecten van het vak product ontwerpen. Naast de projecten volg je vakken over de mens (als consument en gebruiker), techniek, business en duurzaamheid. Ook leer je vaardigheden zoals handtekenen, computertekenen en werkplaatstechnieken.

Jaar 2

Je volgt dit jaar zowel vakken als projecten binnen je eigen leerroute. In de tweede helft van dit studiejaar volg je ook keuzevakken die je vakkennis verdiepen of verbreden. Je hebt ook de mogelijkheid om keuzevakken buiten je leerroute te volgen.   

jaar 3

In het derde jaar verken je de wereld buiten je leerroute: je doet een minor. Dit is een samenhangend keuzeprogramma van een half jaar. Daarnaast ga je in het derde jaar op stage om voor het eerst ervaring op te doen. Zowel je minor als je stage kun je bij deze opleiding in eigen land doen, maar ook in het buitenland! 

jaar 4

In de eerste helft van dit studiejaar volg je vakken en in de tweede helft loop je een afstudeerstage. Door de meer specialistische vakken ontwikkel je je steeds verder in een bepaalde richting van product ontwerpen. Tijdens je afstudeerstage ga je zelfstandig met een complex vraagstuk aan de slag bij een bedrijf. 

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent direct toelaatbaar met een havo- of vwo-diploma met de profielen N&T, N&G en E&M. Voor C&M gelden aanvullende eisen. Daarnaast ben je toelaatbaar met een mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 20 contacturen op de HvA. Verder besteed je circa 20 uur alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoeken, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Naast het collegegeld moet je rekening houden met studiekosten voor boeken, modellen en tekenmaterialen. Die kosten variëren maar kunnen in het eerste jaar oplopen tot 1000 euro.

Lees meer over studiekosten

Waarom Engineering Product Ontwerpen aan de HvA?

  • Vanaf de tweede helft van jaar 1 kan je interdisciplinair gaan samenwerken met studenten van andere leerroutes in het project Cross Engineering. Hierdoor ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt en ontwikkel jij je tot de ontwerper/engineer die jij wilt zijn.
  • Bij Product Ontwerpen gaat het niet alleen om het maken van een concept. Ook leer je technisch te detailleren en te verbeteren. Daarmee heb je inzicht in de technische maakbaarheid, de aantrekkelijkheid voor de gebruiker, de economische haalbaarheid en duurzaamheid.
  • Je werkt al vanaf je eerste jaar aan concrete opdrachten bij echte bedrijven.
  • Gedurende de hele opleiding heb je een focus op het ontwikkelen van duurzame producten. Daarnaast kun je je specialiseren in duurzaam ontwerpen voor de verpakkingsindustrie.
  • Na het bedenken van een product kan je deze ook echt gaan realiseren in een van onze vele werkplaatsen of in het Makerslab! Onze werkplaats is 1500 m2 en daarmee de grootste binnen het hbo-onderwijs.