Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Mike vertelt over zijn project

Mike, Engineering: Elektrotechniek

‘De wereld van medische techniek trekt me enorm aan’

Waarom koos je voor de HvA voor je hbo-opleiding?

Toen ik naar hbo-opleidingen keek, had ik twee hogescholen om uit te kiezen. Eén daarvan was de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Ik koos voor de HvA omdat hun opleiding Elektrotechniek zich meer richtte op het ontwerpen van elektronica. De andere school focuste meer op energietechniek. Ook was de reistijd belangrijk voor me; de verbinding naar Amsterdam was veel beter.

Wat trok je aan in Engineering: Elektrotechniek?

Ik koos voor Engineering Elektrotechniek omdat dit een goede vervolgstap was na mijn mbo-opleiding Middenkader Engineering Elektrotechniek. Tijdens die opleiding ontdekte ik dat ik verder wilde groeien in de elektrotechniek.

Waarom koos je in je tweede jaar voor Innovatielab Medisch?

Tijdens een stage op het mbo bij het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam maakte ik kennis met medische technologie. Dit vond ik zo interessant dat ik meteen voor een medisch project koos toen die kans zich voordeed.

Elektrotechniek

Kun je je project beschrijven?

Ons project werkt samen met een groep van de Radboud Universiteit in Nijmegen. We helpen artsen bij het beter diagnosticeren van een myocardinfarct (hartaanval) bij vrouwen. Dit is lastig omdat de symptomen bij vrouwen vaak anders zijn en minder bekend. We ontwikkelen een apparaat dat met een ECG (hartfilmpje) en een saturatiemeter (bloedzuurstofmeter) artsen helpt bij het stellen van de juiste diagnose.

Wat vind je het leukste aan het project?

Het leukste aan dit project vond ik het onderzoek naar de saturatiemeter. Het was fascinerend om te ontdekken hoe deze meter werkt. Een saturatiemeter meet het bloedzuurstofgehalte met behulp van licht. Zuurstofrijk bloed heeft een andere kleur dan zuurstofarm bloed, en de meter detecteert dit verschil om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te meten.

Waarom vind je de medische kant van techniek zo interessant?

Medische technologie vind ik leuk, omdat je direct ziet hoe het invloed kan hebben op iemands leven. De meeste engineers vinden techniek heel boeiend en vinden het menselijke aspect wat minder interessant. Bij mensen die geneeskunde gaan studeren is dit meestal weer precies andersom. Ik vind zelf beide heel interessant. En ik denk dat de wereld van medische techniek mij daarom zo erg trekt.

Hoe was het om in één van onze labs te werken?

Onze faculteit heeft meerdere labs waar studenten en onderzoekers samenwerken aan allerlei projecten. Ik heb gewerkt in het Sensorlab. Er staat allerlei geavanceerde apparatuur om verschillende metingen te doen. Het was superhandig dit tot mijn beschikking te hebben om snelle en nauwkeurige metingen te kunnen doen.

Wat was voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging was het werkend krijgen van het prototype van de saturatiemeter. Door verschillende ontwerpfouten en wat pech duurde dit langer dan verwacht. Op de dag voor de oplevering moest ik nog een nieuw prototype bouwen.

Het was fascinerend om te zien hoe de saturatiemeter werkt

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd?

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is het belang van geduld. Het komt zelden voor dat iets direct werkt zoals je wilt. Het is dus cruciaal om geduldig te zijn en rustig te onderzoeken wat er misgaat.

Was je op de middelbare school ook al goed in techniek?

Ja, ik wist al jong dat ik iets met techniek wilde doen. Daarom ging ik naar een technische vmbo-school. Naast de gewone vakken leerde ik daar ook houtbewerking, metaalbewerking, technisch tekenen en elektrotechniek. Ik had al snel door dat ik hier beter in was dan mijn medestudenten, wat het nog leuker maakte.

Wat wil je na je opleiding gaan doen?

Ik overweeg om een masteropleiding te volgen aan de TU Delft, maar ik weet het nog niet zeker. Aan de andere kant wil ik ook graag gaan werken.