Rogier volgt het samenwerkingstraject 'Be an Engineer'
'Als je leert wat je nodig hebt in de praktijk, wordt leren leuker'
Hoe ben je in deze baan beland?
“Binnen de deeltijdopleiding Engineering koos ik voor het traject Be an Engineer. Dat is een mooie samenwerking tussen de HvA en technische bedrijven die op zoek zijn naar talent. Je gaat dan leren en werken tegelijk bij één van die technische bedrijven en ze betalen bovendien je opleiding. Vooraf, tijdens een instroomtraject, bekijken ze je interesses en capaciteiten en samen kies je dan voor een bedrijf.
Unica is één van die bedrijven. Ze leveren technische oplossingen voor zogenaamde 'gebouw-gebonden-installaties'. Je kunt dan denken aan elektrische installaties, verwarming- sprinkler- en brandveiligheids-installaties, noem maar op. Ik werk hier sinds de start van mijn opleiding. Inmiddels zit ik in het tweede jaar.”
Wat houdt je baan precies in?
“Het eerste jaar werkte ik als monteur, dus lekker praktijkgericht. Nu, in het tweede jaar, zit ik op de calculatie-afdeling waar ik leer om grote projecten door te rekenen. Wat ik tof vind is dat ik tegelijk werk én studeer; zo merk ik dat de kennis die ik opdoe ook echt nuttig is in de praktijk. Bovendien werk ik nu in een vakgebied waarvan ik zeker weet dat daar mijn passie ligt.”
Heb je bewust gekozen voor leren en werken tegelijk?
“Ja, ik ben een zogenaamde zij-instromer. Ik werkte als projectleider voor een audiovisueel bedrijf in de evenementenbranche. In die rol deed ik alles met licht, geluid en video voor concerten, festivals of modeshows. Maar eigenlijk wist ik al dat mijn passie iets technischer was. Toen kwam corona en waren er even geen festivals en evenementen meer. Voor mij was dat hét moment om de overstap te maken. Ik ging rondkijken en vond de perfecte combinatie tussen leren en werken in 'Be an Engineer'. Zij hebben contact met bedrijven als Unica en wat ze aanbieden is een werkplek in combinatie met een technische opleiding.”
Heb je veel aan je opleiding?
“Zeker. Het is een werktuigbouwkundige studie. Ik leer dus over energiestromen, duurzaamheid, berekenen van krachten in machines, maar ook projecten coördineren. En dat kan ik allemaal toepassen in de praktijk. Zo hebben we nu een opdracht waar 3 keer per uur de lucht van een ruimte ververst moet worden. Daarvoor berekenen we dan de afmetingen en luchtsnelheden voor het luchtkanaal. We kijken of dit dan binnen de grenzen van het gebouw blijft, maar ook naar de bron van deze lucht en hoeveel kW energie nodig is om de lucht te verwarmen. Al dat soort zaken leer je dus ook op de HvA.”
Hoe werkt de combinatie leren en werken van Be an Engineer?
“Het bedrijf neemt je in dienst en financiert je opleiding. Je start dus met een baan en een studie; maar dat wordt per bedrijf iets anders ingevuld. In mijn studiejaar zitten mensen bij heel verschillende bedrijven, in heel verschillende rollen. Van onderzoeker tot ontwerper en van projectleider tot technisch specialist. Na je vierjarige opleiding ben je in principe gewoon nog bij het bedrijf werkzaam en heb je een studiekostenregeling. Elke maandag heb ik een achturige studiedag met colleges. Daarnaast werk ik vier dagen en studeer ik zelf nog eens 2 avonden en/of een weekend dagdeel."
Wat is voor jou het verschil met een voltijdse opleiding?
“Het grootste verschil is onze achtergrond. Veel studenten zijn super-gemotiveerd omdat ze de praktijk al kennen en goed weten wat ze willen. Namelijk hogerop komen in hun vakgebied. Of juist iets heel nieuws in een technische hoek, zoals ik. En het mooie is dat je een verdubbelaar voor jezelf hebt ingezet. Je werkt én studeert in de branche die je écht boeit. Dat maakt het leuker en dus makkelijker.”