Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Student aan het woord

Nathan Wiersma - student Commerciële Economie

Foto Sarah el Ghoulbzouri

Hoe ervaart derdejaarsstudent Nathan Wiersma de opleiding CE-3-jarig traject?

Na mijn vwo twijfelde ik tussen Business Administration aan de universiteit en het 3-jarig traject Commerciële Economie aan de HvA. Met beide routes is het mogelijk om in 4 jaar tijd een universitaire Master Business Administration te behalen.

Waarom het 3-jarig traject Commerciële Economie aan de HvA?

Theorie bestuderen vind ik interessant maar het gaat voor mij pas echt leven als ik het ook gelijk kan toepassen aan de hand van business cases en opdrachten voor bedrijven. Dit zorgt niet alleen voor een dieper begrip van de theorie maar laat ook gelijk de waarde en toepasbaarheid zien van wat je leert. De HvA biedt hier veel mogelijkheden voor.

Met een paar honderd studenten in een collegezaal zitten met docenten die jou niet kennen leek mij niet ideaal en vormt een (te) groot verschil met het vwo. Ik geef de voorkeur aan klassikaal onderwijs in kleine groepen waar je direct contact hebt met je docenten. Het 3-jarig traject heeft die kleinschaligheid. Zo heb je de mogelijkheid om iedereen snel te leren kennen. Daarnaast krijg je persoonlijke begeleiding van docenten. Je hebt nooit het gevoel dat je een nummer bent.

Hoe ervaar ik de studie tot nu toe?

In mijn eerste jaar was er naast de sales & marketing vakken al veel tijd en aandacht voor praktische vaardigheden zoals teambuilding (o.a. door sportactiviteiten), Business English, presentatievaardigheden en personal branding. Deze praktische vaardigheden kwamen daarna goed van pas tijdens mijn stage en in de verschillende opdrachten. Zo deed ik in dat jaar projecten voor Tony’s Chocolonely en een dropfabrikant waarvoor we internationale expansie onderzochten.

Mijn tweede jaar begon met een stage. Ik zie stage als een goede manier om bij grote bedrijven binnen te komen en veel te leren van de mensen die daar werken. Ik ben ruim van tevoren begonnen met het zoeken van een geschikte stage. Omdat ik het fijn vind om in een multiculturele omgeving te werken, solliciteerde ik vooral bij grote internationale bedrijven. Ik legde hierbij vooral de focus op de Tech industrie omdat ik een passie heb voor data, technologie en innovatie. Toen ik een aanbod kreeg om stage te lopen bij Google in Silicon Valley, California voelde het alsof ik de loterij had gewonnen. Zo blij was ik. Ik heb vervolgens 6 maanden in Silicon Valley gewerkt en ervaring opgedaan met diverse Google tools en businessmodellen.  Ik heb in deze periode zowel in mijn werk als daarbuiten veel levenservaring opgedaan – de ‘American Way of Life’ - waardoor ik veel zelfstandiger en volwassener ben geworden.

Mijn tweede jaar sloot ik af met een project voor Merlin Entertainments (o.a. Madame Tussauds) waarbij ons projectteam het verdienmodel analyseerde en verbeteringen adviseerde. Het projectteam was erg divers samengesteld met studenten van verschillende leeftijden, met een verschil in werkervaring en in achtergrond. Dit resulteerde in interessante discussies, een fijne samenwerking, een goed eindresultaat en een presentatie aan een C-suite manager.

Ik zit nu in mijn derde en laatste jaar en ben net begonnen aan de doorstroomminor aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Ik zoek nog een interessante afstudeerstage voor het laatste semester en dan kan ik volgend jaar beginnen aan mijn Master Business Administration aan de UvA. Een afsluitend exchange semester aan een Amerikaanse universiteit zou nog een mooie finishing touch zijn.

Tip voor toekomstige CE 3-jarig studenten: oriënteer je tijdig op mogelijke stages, dan is de kans groter dat je een droomstage vindt!