Studieprogramma Ad Smart Asset Maintenance
Gedurende de hele opleiding werk je aan praktijkopdrachten vanuit het werkveld. Daarnaast krijg je instructie in de volgende onderwerpen:
Tijdens het 2-jarige studieprogramma van Ad Smart Asset Maintenance doe je brede kennis op over het vakgebied onderhoud. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en organisaties in de regio. Daarom werk je tijdens de opleiding veel aan opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen. Op die manier vergroot je direct jouw netwerk in de regio. Daarnaast volg je colleges en doe je practica in één van de labs op de hogeschool, zoals bijvoorbeeld het Maintenance Lab of het Sensor Lab, en in de werkplaats bij het RoC van Amsterdam. Elke week voer je een individueel begeleidingsgesprek van een half uur met je docenten over de voortgang van je werk aan de opdrachten. Ook krijg je regelmatig feedback van je medestudenten. Zo leer je hoe jij je werk kunt bijstellen om zo tot het beste resultaat te komen.
Jaar 1
In de eerste helft van het jaar maak je (verder) kennis met techniek, onderzoek je de functie en werking van allerlei soorten assets en verdiep je je aan de hand van opdrachten in onderwerpen naar keuze op het gebied van werktuigkunde, elektrotechniek, informatietechniek en bedrijfskunde. In de colleges en werkgroepen ga je meer leren over wiskunde, natuurkunde, machineonderdelen, elektrotechniek, technische systemen, productietechniek, informatietechniek, tekeninglezen en professionele vaardigheden. Met die kennis en vaardigheden kun je functieanalyses uitvoeren en assets inspecteren.
In de tweede helft van het jaar ga je doormiddel van praktijkopdrachten verdiepen in de manieren waarop assets kunnen falen en de technieken om de conditie van assets te bewaken. De onderwerpen van de colleges en werkgroepen in dit deel van het jaar zijn: materiaalkunde, faalanalyse, faalstatistiek, meettechniek, data-analyse, ontwerpmethoden en een vervolg op professionele vaardigheden. Met die kennis en vaardigheden kun je onder meer de oorzaken van storingen en falen identificeren en een plan opstellen voor de bewaking van de conditie van assets met behulp van sensoren en sensordata. Je leert ook hoe je dit plan beargumenteert. Hiermee draag je bij aan de doeltreffendheid (effectiviteit) van het onderhoud aan assets.
Jaar 2
In de eerste helft van het jaar ga je je, opnieuw doormiddel van praktijkopdrachten, verdiepen in planning, organisatie en uitvoering van het onderhoud aan assets met behulp van bedrijfsdata. De colleges en werkgroepen gaan in deze periode over onderwerpen als onderhoudsstrategie, tactieken van onderhoud, organisatie en planning van onderhoud, aansturen van onderhoudspersoneel en bedrijfseconomische aspecten van onderhoud. Met die kennis en vaardigheden kun je onder meer onderhoudsplannen opstellen, onderhoudsprojecten opzetten en onderhoudspersoneel aansturen. Hiermee draag je bij aan de doelmatigheid (efficiëntie) van het onderhoud aan assets.
In de tweede helft van het jaar ga je je opleiding afsluiten met een adviesopdracht in een bedrijfstak naar keuze, zoals bijvoorbeeld de luchtvaart, de maritieme sector, maakindustrie, infrastructuur of de bebouwde omgeving. Naast verdieping van je kennis en vaardigheden is deze opdracht je kans om alles wat je in de opleiding hebt geleerd in samenhang te gaan toepassen.
Titel en diploma
Na afronding van deze opleiding ontvang je het diploma Ad Smart Asset Maintenance, en mag je de titel 'Associate degree' dragen.