Studieprogramma
De Associate degree Frontend Design & Development (FDND) is een tweejarige Nederlandstalige hbo-opleiding. Vanaf het begin van de opleiding werk je aan actuele opdrachten van échte opdrachtgevers en leer je samenwerken in multidisciplinaire teams. Het studieprogramma bestaat uit 4 semesters.
Jaar 1 en 2
Met HTML, CSS en Javascript maak je opdrachten voor echte opdrachtgevers. Alles wat je doet, doe je met code: met code los je een parkeerprobleem op voor de Gemeente Amsterdam, ontwerp je voor het systeem van de Openbare Bibliotheek een betere zoekfunctie, en help je samen met de verpleegkundigen van het Amsterdam UMC de zorg te verbeteren. Tijdens de studie richt je je op webdesign, visual interface design en frontend development:
- Je leert over vormgeving, lay-out en typografie voor websites.
- Je leert hoe je UX-principes kunt toepassen voor een goede interface.
- Je codeert in HTML, CSS en Javascript, zowel voor de browser als op de server.
Sprints, Squads, Squad Leaders en Co-teachers
De opleiding FDND bestaat uit een aantal Tribes met daarin vier Squads. In een Squad (‘Klas’) zitten studenten en docenten. Je wordt ingedeeld in een Squad met een vaste Squad Leader (de docent) en een expert uit het vakgebied (de co-teacher). Elk semester is ingedeeld in zes sprints van drie weken. Sprints hebben een vaste indeling, waarbij elke sprint gericht is op een bepaald onderdeel van het frontend vakgebied. Tijdens elke sprint werk je aan verschillende leertaken. Door het uitvoeren van leertaken, het opleveren van beroepsproducten, het ontvangen van feedback op jouw product en proces, en het reflecteren hierop, verzamel je bewijslast voor een assessment. In het assessment wordt beoordeeld of jij het leerresultaat van het semester hebt behaald. Halverwege het semester heb je een midterm assessment en aan het einde een endterm assessment.
Werkvorm
De kickoff legt uit waar de sprint over gaat en laat voorbeelden zien van leertaken die je zelfstandig of in een team kunt oppakken. Tijdens talks/workshops krijg je ondersteunende informatie die je nodig hebt om je taken goed uit te voeren. Bij talks legt de docent iets uit en maak je aantekeningen, terwijl je bij workshops actief met praktijkvoorbeelden aan de slag gaat met. Op dinsdag en donderdag, de differentiedagen, werk je op school aan je leertaken, spreek je met je team af en kun je specifiek hulp krijgen waar je het nodig hebt. Bij de wekelijkse code review bekijk je elkaars code en geef je feedback. De We🖤Web sessie in de tweede week is extra bijzonder; dan delen toonaangevende sprekers uit de beroepspraktijk hun ervaringen.
Studeren met speciale behoefte
Heb jij extra hulp nodig tijdens je studie, bijvoorbeeld omdat je een functiebeperking hebt, aan topsport doet, uit het buitenland komt of niet lekker in je vel zit?
Lees wat de HvA voor jou doet(opent in nieuw venster)
Jaar 1: eerste en tweede semester
Eerste semester - Het statische web
Het eerste semester bestaat uit zes sprints van drie weken. In dit semester leer je hoe je een responsive website maakt voor een opdrachtgever, hoe je toegankelijke websites kunt maken en hoe je deze goed kunt testen. In verschillende opdrachten leer je over interface design, interactie en informatie architectuur, én hoe je dit maakt met HTML, CSS en JavaScript.
Het semester begint met de sprint Your Tribe waarin je jezelf en je Squad presenteert via een eigen website. In deze sprint maak je kennis met je studiegenoten en de opleiding. Vanaf sprint 2 ga je werken aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. Je kiest zelf met welke opdrachten je aan de slag gaat en wordt hierbij gecoacht door je Squad Leader.
Tweede Semester - Het Data-driven Web
In het tweede semester leer je hoe je data kunt opslaan en hoe je hiermee websites kunt bouwen. Je leert coderen op de server en hoe je dynamische websites maakt waarbij de gebruiker steeds het gevoel heeft in control te zijn, zelfs als de netwerkverbinding wegvalt. Dit semester is opnieuw onderverdeeld in twee blokken met elk drie sprints van drie weken. Je blijft in dezelfde Squad ingedeeld, maar je kunt wel een nieuwe Squad Leader en expert uit het vakgebied toegewezen krijgen.
Jaar 2: derde en vierde semester
Derde semester
In het derde semester leer je over workflow, tooling en frameworks, en hoe je deze professioneel kunt inzetten voor een project. Zo leer je bijvoorbeeld met een team een op Svelte gebaseerd progressive enhanced dashboard te bouwen bovenop een Headless CMS dat gebruikmaakt van GraphQL. Dit semester is onderverdeeld in twee blokken met elk drie sprints van drie weken. Je blijft in dezelfde Squad ingedeeld, maar je kunt wel een nieuwe Squad Leader en expert uit het vakgebied toegewezen krijgen.
Vierde semester
In het vierde semester heb je 15 EC aan vrije ruimte die je kunt inzetten voor verbreding of verdieping van jouw professionele ontwikkeling. Je kunt stage lopen bij een bedrijf of studieonderdelen halen bij een andere Associate degree binnen de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI). Als je door wilt stromen naar de bachelor Communication and Multimedia Design (CMD), kun je de vrije ruimte gebruiken om een schakelprogramma te volgen.
In dit laatste semester ga je ook afstuderen. Je ontwerpt en maakt zelfstandig een complexe, gebruiksvriendelijke interactieve toepassing voor een echte opdrachtgever. Dit biedt je de kans om te laten zien wat je allemaal kunt en hebt geleerd.
Semesters & sprints
Nieuwsgierig geworden naar de inhoud van de sprints bij Ad FDND? Neem dan eens een kijkje op onze microsite https://programma.fdnd.nl/(opent in nieuw venster) voor een visuele, interactieve weergave van het huidige onderwijsprogramma (studiejaar 2022-2023).
Titel en diploma
Na het succesvol afronden van de tweejarige opleiding Frontend Design & Development mag je de titel Associate Degree (Ad) dragen. Je ontvangt het diploma Ad Frontend Design & Development.