Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Jaar 2, 3 en 4

In het tweede jaar van Accountancy start de hoofdfase van de opleiding. Je verdiept je in de theoretische- en praktische achtergronden van het werk van een accountant. De laatste twee jaar kun je zelf richting geven aan je opleiding door de keuze van je stage en afstudeeropdracht. Dit kan bijvoorbeeld bij één van de vele accountantskantoren in Amsterdam.

Jaar 2

Na het eerste jaar ga je dieper in op de theorie en praktijk die bij het beroep van Accountant hoort. Je volgt specialistische vakken als Financial Accounting, Auditing & Assurance, Strategie, leiderschap & Organisatie, Management Accounting en Accounting Information Systems. In elk blok wordt een project aangeboden waarbij de theorie wordt toegepast in een beroepsvraagstuk.

In blok 1 en 4 werk je aan controleprojecten. In blok 2 en 3 werk je adviesvraagstukken uit die zijn gericht op de MKB praktijk. Ook wordt er aandacht besteed aan beroepsvorming en sociale wendbaarheid. Voor toekomstige accountants zijn deze vaardigheden belangrijk. We bereiden je tijdens het vak voor op het vinden van een stage die bij jou past.

Jaar 3

In blok 1 en 2 volg je de vakken Accounting Information Systems, IT-Auditing, Financial Management en Management Accounting. Daarnaast werk je samen in projecten. Deze projecten gaan over IT-Audit en Financial Management. Deze kennis heb je nodig om vanaf blok 3 stage te lopen. De stage duurt 20 weken, 4 dagen per week. Op de vrijdagen heb je nog lessen op de opleiding. Naast de stage werk je ook aan een project gericht op duurzaamheid binnen de accountantspraktijk.

Tijdens de lessen worden verschillende gastsprekers uitgenodigd om iets te vertellen over de actuele ontwikkelingen in de praktijk, de maatschappelijke rol van de accountant en over de ontwikkeling op het gebied van IT.

Jaar 4

In het laatste jaar volg je een half jaar de verplichte doorstroomminor Accountancy, die je afsluit met de Landelijke Overall Toets. Ook biedt de HvA je de mogelijkheid om een doorstroomminor te doen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) zodat je na je afstuderen direct met de master aan de UvA kunt beginnen.

In het tweede semester staat je afstudeeronderzoek over een actueel probleem in de beroepspraktijk centraal. Een aantal voorbeelden: het onderzoeken van ongebruikelijke transacties in het voetbal, het onderzoeken of een DGA (directeur groot aandeelhouder) zijn/haar pensioen wel of niet in eigen beheer moet hebben, wat is de invloed van data-analyse op de audit of je bekijkt en onderzoekt de gevolgen van een nieuwe wetgeving rond de financiële verslaggeving.

Naast het afstudeeronderzoek wordt een project aangeboden binnen de MKB adviespraktijk. Hierin wordt nauw samengewerkt met een groot accountantskantoor. Alle kansen om jezelf op de kaart te zetten.

Lees meer over de vakken en projecten in de studiegids

Afstudeeropdrachten bij het Center for Financial Innovation

In het Center for Financial Innovation (CFI) van de financiële opleidingen werken bedrijven, studenten en docent-onderzoekers samen aan actuele vragen uit de beroepspraktijk en doen zij onderzoek binnen het vakgebied Finance & Control. Daarnaast houdt het center zich bezig met innovatie.

Je kunt als afstudeerder bij het Center for Financial Innovation je afstudeeropdracht doen. Het CFI biedt (onderzoeks)projecten in het bedrijfsleven aan, waarbij je als student zelfstandig onderzoek uitvoert onder begeleiding van onderzoekers. Lees meer over de mogelijkheden.

Sport en studeren bij Accountancy

Sport tijdens de studie is een belangrijk onderdeel van de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten. Sport is dan ook een verplicht onderdeel in het eerste studiejaar. Onder andere door te sporten, ontwikkel je competenties (bijvoorbeeld: samenwerken) en vaardigheden (bijvoorbeeld: doorzettingsvermogen) die van grote waarde zijn tijdens de studie en later in het bedrijfsleven. Door sport kun je uitdagingen in de studie beter aan en behaal je betere studieresultaten. Je leert jezelf en je klasgenoten op een andere manier kennen.

Het sportaanbod is zeer divers. Zo zijn er sporten zoals roeien, tennis, klimmen, golf, fitness, schaatsen, snorkelen, schermen en mountainbiken. Ook buiten het studieprogramma en de sportlessen om worden studentensportactiviteiten (zoals Dam tot Damloop, sloeproeien, wintersportreis) georganiseerd.

Stage
Haal meer uit je opleiding
Maak kennis met studievereniging IMPERIA!
(opent in nieuw venster)
Volg de opleiding Accountancy op Instagram
(opent in nieuw venster)