Studieprogramma
Tijdens de ALO combineer je theorie met praktijk. Je maakt kennis met bedrijven en organisaties in en rondom Amsterdam. Lees meer over wat je tijdens het 4-jarige studieprogramma leert en welke vakken je volgt.
Jaar 1
In het eerste jaar van de ALO ga je aan de slag met de basiskennis die je als gymleerkracht nodig hebt. Je leert alles over bewegen en lesgeven en krijgt diverse praktijkvakken met daarbij de nodige theorie.
Wat doe je in jaar 1?
- Je ontwikkelt je sociale- en sportvaardigheden.
- Je leert hoe je presenteert en lesgeeft aan een groep.
- Je leert je hoe je feedback geeft én ontvangt.
- Je werkt op een leerplek in het basisonderwijs (stage).
- Je start met het aanleren van een kritische houding en het ontwikkelen van vaardigheden voor praktijkgericht onderzoek.
Theorievakken
In jaar 1 staan 3 sociaal-wetenschappelijke thema's centraal: Bekwaam, Pedagogiek en Didactiek. Deze thema's geven je inzicht in het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. Kennis waar je later als gymleerkracht veel aan hebt. Je krijgt les in de vakken Sociale Psychologie, Ontwikkelingspsychologie en Communicatie. Bij het vak Motorisch Leren staat de motorische ontwikkeling van kinderen centraal.
Binnen de thema's Bekwaam en Didactiek leer je over de medisch-biologische ontwikkeling van kinderen. Je volgt hierbij de volgende theorievakken:
- Bewegingsapparaat
- Anatomie
- Fysiologie
- Kinesiologie (evalueren motoriek van het menselijk lichaam)
- EHBSO (Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen)
Praktijkvakken
- Atletiek
- Bewegen en Muziek
- Spel
- Turnen
- Zelfverdediging
Haal een Pabo- én ALO-diploma in 4,5 jaar
Ben je op zoek naar een veelzijdige opleiding en vind je zowel de Pabo als de ALO leuk en interessant? Wil je kinderen écht verder helpen? Waarom zou je dan kiezen? Doe het gewoon allebei: de Pabo-ALO. Je volgt 2 opleidingen tegelijkertijd en ontvangt dus ook 2 diploma's.
Titel en diploma
Na het afronden van de ALO ontvang je het diploma Leraar van de eerste graad Lichamelijke Opvoeding. Dit is de officiële RIO-naam van de opleiding. Je mag de titel Bachelor of Education voeren.